Dha Yurt Bülteni - 3

Dha Yurt Bülteni - 3

ADANA'da, ismi öğrenilemeyen bir kişi, belediyenin dar gelirli vatandaşlara toplanması için kurulan "giysi toplama kutusu'nu açarak, içerisindeki giysileri...

Dar gelirli vatandaşlar için toplanan giysileri çaldı

ADANA'da, ismi öğrenilemeyen bir kişi, belediyenin dar gelirli vatandaşlara toplanması için kurulan "giysi toplama kutusu'nu açarak, içerisindeki giysileri çaldı. Bu anlar, bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla saniye saniye görüntülendi.

Olay, merkez Çukurova ilçesine bağlı Toros Mahallesi 78026 sokakta meydana geldi. İddiaya göre, kağıt toplayıcılığı yapan ve ismi öğrenilemeyen bir kişi, Çukurova Belediyesi'nin dar gelirli kişilere dağıtılmak üzere, vatandaşların kullanmadığı giysileri biriktirdiği "giysi toplama kutusu'nun kilidini kırarak açtı. İçerisindeki giysilerden beğendiklerini elektrikli bisikletinin sepetindeki çuvala dolduran şüpheli, daha sonra olay yerinden ayrıldı. Bu anlar, sokaktaki apartmanda oturan Murat Karabuluter tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Karabuluter'in ihbarı üzerine gelen polis ekipleri, durumu belediye çalışanlarına bildirdi. Olay anını görüntüleyen Karabuluter, "Annem balkondan görüp fotoğrafını çekmiş. Ben de hemen polisi aradım ve cep telefonuyla görüntüsünü aldım. Alt kapının kilidini açıp, giysileri çalıyor. Sonrasında elektrikli bisikletine binip gidiyor" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------

- Eşya toplama kabininden eşyaları motora doldurması

- Apartman sakini Murat Karabuluter ile röp

- Detaylar

===================

Köprüden Seyhan Nehri'ne atlayan kadın, kurtarıldı

ADANA'da tarihi Taş Köprü'den Seyhan Nehri'ne atlayarak intihara kalkışan Yeter D.yi itfaiye ekipleri kurtardı. Yeter D. hastanede tedaviye alınırken, kurtarma çalışmalarını izleyen meraklı vatandaşların sosyal mesafe kuralına uymadıkları görüldü.

Seyhan Nehri üzerindeki tarihi Taş Köprü'den atlayarak intihara kalkıştığı öne sürülen Yeter D.'yi köprü ayağında suların çekildiği bölümde hareketsiz yatarken görenler, polise haber verdi. Gelen ekipler, Yeter D. için itfaiye ve 112 Acil ekiplerinden yardım istedi. Sağlık ekiplerinin ilk müdahaleyi düştüğü yerde yaptığı Yeter D., sedye ile nehir yatağından geçirilerek ambulansa taşındı. Vücudunda çok sayıda kırık olduğu belirlenen Yeter D., tedavi için hastaneye kaldırıldı.

MERAKLI KALABALIK SOSYAL MESAFEYE UYMADI

Köprü üzerinde toplanan kalabalık, meraklı bakışlarla kurtarma çalışmalarını izledi. Motosiklet sürücüleri de motosikletlerini köprü üzerine park edip, o anları cep telefonlarıyla görüntüledi. Bu sırada kalabalığın sosyal mesafe kuralına uymadığı görüldü. Polis ekipleri, vatandaşlara sosyal mesafe kuralına uymaları için uyarıda bulundu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------

- Yerde yatan kadına sağlık ekiplerinin müdahalesi

- Olayı seyreden vatandaşlar

- Sedye götüren itfaiye eri

- Kadının sedye ile taşınması

- Ambulansa bindirilmesi

=======================

Çanakkale'de uyuşturucu ticaretine 2 gözaltı

ÇANAKKALE'de uyuşturucu madde ticareti yapanlara yönelik düzenlenen operasyonda 2 şüpheli yakalandı. Operasyonda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Gelibolu ilçesinde uyuşturucu madde ticareti yapılacağı bilgisi üzerine harekete geçti. Ekipler tarafından ilçede oluşturulan kontrol noktasında durdurulan araçta yapılan aramalarda 105,28 gram metamfetamin, 51,85 gram sentetik kannabinoid, 6 ecstasy, 1,45 gram skunk maddesi ile mouse şeklinde uyuşturucu madde tartımında kullanılan hassas terazi ele geçirildi. Olayla ilgili gözaltına alınan U.B. ve S.G. emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Araçta bulunan uyuşturucu maddelerden görüntü

=======================

Pandemi sürecinde ilk organ nakli

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde, pandemi sürecinde ilk organ nakli gerçekleştirildi. Kardeşinden böbrek nakledilen Ahmet Yılmaz (44), "Pandemi sürecinde büyük korkularım vardı. Nakil olup olmama konusunda çok tereddüt ediyordum. Hocalarım beni cesaretlendirdi. Hastanenin koronavirüs tedbirlerini en üst seviyeye çıkardığını gördüm. Ameliyatım çok başarılı geçti" dedi.

Organ nakillerindeki başarısıyla tüm dünyaya adını duyuran AÜ Hastanesi'nde, koronavirüs nedeniyle organ nakillerine bir süre ara verildi. AÜ Hastanesi'nde, yeni normalleşme sürecine girilmesinin ardından acil durum gerektiren organ nakillerine başlandı. AÜ Hastanesi'nde, sadece organ nakli için özel olarak ayrılan ameliyathanede, koronavirüs tedbirleri kapsamında başarılı böbrek nakli gerçekleştirildi. Nakil öncesi hasta Ahmet Yılmaz'a, tedbir amaçlı 3 kez koronavirüs testi yapıldı. Test sonuçları negatif çıkan Yılmaz'ın son kontrolleri yapıldıktan sonra hemen ameliyata alındı. Kardeşi Cihat Yılmaz'dan (40) aldığı böbrekle yaşama tutunan Ahmet Yılmaz, sağlığına kavuştu.

3 KEZ KORONAVİRÜS TESTİ OLDU

4 senedir böbrek rahatsızlığı çektiğini anlatan Ahmet Yılmaz, son dönemde rahatsızlıklarının artmasından dolayı nakil durumuna geldiğini anlattı. Yılmaz, "Pandemi sürecinde büyük korkularım vardı. Nakil olup olmama konusunda çok tereddüt ediyordum. Hocalarım beni cesaretlendirdi. Hastanenin koronavirüs tedbirlerini en üst seviyeye çıkardığını gördüm. Ameliyat öncesi bana 3 koronavirüs testi yapıldı. Ameliyatım çok başarılı geçti, çok memnun kaldım. Benim konumumda olan, nakil bekleyenlerin mutlaka bu merkeze gelmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

HASTANEDE EĞİTİM VERDİĞİ ÇOCUKLARI ŞİMDİ DAHA İYİ ANLADI

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde lösemili, onkoloji ve nakil bekleyen hasta çocukların öğretmenliğini yaptığını da anlatan Ahmet Yılmaz, "Uzun süre hastanede yatan çocuklara her gün eğitim veriyorum. Böbrek nakli olan öğrencilerimi şu an daha iyi anlıyorum. Onlarla aynı pozisyondayım. Artık onlara daha farklı gözle bakacağıma inanıyorum. Onların yaşadıklarını yaşadım" dedi.

AĞABEYİNE BÖBREĞİNİ BAĞIŞLADI

Cihat Yılmaz ise "Bir hayat bir can kurtardım. 4-5 gün içerisinde iyileşiyoruz. Herhangi bir problemim yok. Sağlığım eskisi gibi güzel. Herkesi organ bağışında bulunmaya davet ediyorum. Korkulacak bir durum yok. Can kurtarın, hayat kurtarın" dedi.

BAĞIŞTA BULUNAN HASTA 4 GÜDE TABURCU EDİLİYOR

AÜ Hastanesi Organ Nakli Birimi ve Genel Cerrah Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz, organ nakli sonrası verici Cihat Yılmaz'ı 4 gün içerisinde taburcu edeceklerini belirtti. Prof. Dr. Demiryılmaz, "Canlı vericili organ nakillerindeki amaç bir hastayı iyileştirmektir. Bunun için her insan verici olamaz. Sadece doku uyumu değil, başka uyumlar da gereklidir. Alıcı ve vericinin nakle uygun olması gerekiyor. Uygun olarak kabul edilen hastaların nakil ameliyatları gerçekleşir. Başarılı bir ameliyat gerçekleştirdik. Vericimizin durumu da gayet iyi" diye konuştu.

PANDEMİ AÇISINDAN TÜM RİSK FONKSİYONLARI SORGULANDI

AÜ Hastanesi Organ Nakli Birimi ve Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vural Taner Yılmaz, böbrek nakli yaptığı Ahmet Yılmaz'ın sağlığına kavuştuğunu anlattı. Pandemi sürecinde nakil yapmanın yeni kural ve koşulları olduğunu belirten Doç. Dr. Yılmaz şöyle konuştu:

"Bugüne kadar yapılan literatür çalışmalarını tarayarak bizim açımızdan böbrek nakillerinin hangi koşullarda, hasta özelliklerine göre ameliyatların yapılması için detaylı çalışma yaptık. Hastanemizde vaka sayısının az olmasıyla birlikte uygun olduğumuzu düşünerek böbrek nakillerine başladık. Sağlık Bakanlığı'mız da diyalize girmemiş hastalara böbrek nakli yapmamıza izin verdi. Ahmet Bey'le iletişime geçtiğimizde alıcı ve verici için pandemi açısından tüm risk faktörlerini sorguladık. Sonuçlarda sıkıntı yoksa böbrek nakli hazırlıklarına başlıyoruz. Ahmet Beyde herhangi bir sorun yaşamadık."

'ORGAN NAKLİ AMELİYATLARINA BAŞLADIK'

AÜ Hastanesi Organ Nakli Birimi Sorumlusu Öğr. Gör. Nilgün Bilal, yeni normalleşme sürecinde organ nakillerine hızlı başlangıç yaptıklarını anlattı. Koronavirüs sürecinde Antalya'daki vaka sayısının çok iyi durumda olduğunu belirten Bilal, bu dönemde AÜ Hastanesi'nde de çok ciddi önlemler alındığını aktardı. Pandemi sürecinde organ nakli ameliyatlarında duraklama dönemi yaşandığını aktaran Nilgün Bilal, şöyle konuştu:

"Bu durum hem bizim hastanemizde, hem de dünya çapında durdu. Çünkü bu dönemde hastalara nakil yapmamız riskliydi. Sadece acil durum gerektiren hastalara nakil yapabildik. Daha çok yeni nakil yapmaktan öte, nakil olmuş ve organ nakli bekleyen hastalarımızı evlerinde güvenli bir şekilde tutmaya çalıştık. Online, sosyal medya üzerinden hasta takiplerini devam ettirdik. Polikliniklerimize sadece yüksek güvenlik önlemleri dahilinde özel durumları olan hastaları aldık. Güvenli bir şekilde bugüne kadar geldik. Bundan sonra artık yeni normal sürece dönüyoruz. Uluslararası ve Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı yeni kılavuzlara göre yüksek güvenlik önemleri dahilinde 2 canlı vericili böbrek nakil yaptık. İkisini de taburcu eder konuma getirdik. Nakil bekleyen hastalarımız önlemler dahilinde merkezimize başvurabilir."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

- Akdeniz Üniversitesi Hastanesi dış plan görüntüsü

- Aü Hastanesi Organ Nakli Biriminden detay görüntüler

- Organ nakli servisinden detay

- Röp1: Öğr. Üyesi Nilgün Bilal

- Servisteki hocalardan detay

- Hasta doktor diyalog görüntüsü

- Röp2: Ahmet Yılmaz (organ nakli olan)

- Röp3: Doç. Dr. Vural Taner Yılmaz

- Organ nakli vericisinin odasındaki doktor diyalogları detay

- Röp4: Cihat Yılmaz (abisine böbreğini bağışladı)

- Röp5: Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz

======================

Bitlis'te mandaların kaplıca keyfi

BİTLİS'in Güroymak ilçesinde, yetiştirilen ve verilen desteklerle her geçen gün sayıları artan mandaların, dağ ve tepelerde yaptıkları tozlu yolculukları, kaplıca sularında son buluyor. Mandaların kaplıca sularına girmesi de ilginç görüntüler ortaya çıkarıyor. Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik ise bölgede 800 civarında olan manda sayısının, yapılan çalışmalarla son 10 yıl içerisinde 11 bine ulaştığını söyledi.

Güroymak ilçesine bağlı 6 köyde yetiştirilen mandalar, sabahın erken saatlerinde otlatılmak üzere yüksek kesimlerdeki meralara götürülüyor. Öğlen saatlerine doğru susayan ve derileri kuruyan mandalar, Budaklı köyünde bulunan bataklık ve kaplıcadan oluşan İron Sazlığı'na getiriliyor. Uzun süre sulu ve çamurlu bölgelerde kalan mandalar, kaplıca sularında hem serinliyor, hem de çamurun ve suyun keyfini çıkarıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan proje kapsamında sayıları her geçen gün artan mandalar için Türkiye'nin değişik illerinden fotoğrafçılar da yaz ve kış aylarında bölgeye gelerek, mandaların bu banyo keyfini görüntülüyor. Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik ise sayıları 11 bine yaklaşan mandaların yoğurdu, sütü, peyniri, yağı ve etinden, yıllık gelirlerinin 20 milyon TL'ye kadar ulaştığını söyledi.

Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Çelik, bölgede manda yetiştiriciliğinin yaygın olduğunu ve Türkiye'de altıncı sırada bulunduğunu söyledi. Çelik, Bitlis'te 2010 yılında manda sayısının 800 civarında olduğunu, ancak uygulanan projeler sonucunda bugün yaklaşık 11 bine ulaştıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu bölgemizde manda yetiştiriciliği çok yaygın. Ayrıca Manda Yetiştiriciliği Birliği'ni kurduk. 2012 yılında kurulan manda yetiştiricileri genel merkezine de üye olduk. Bu birliklerin sayesinde ilimizde 800 olan manda sayımız, 2019 yılı sonu itibari ile yaklaşık 11 bine ulaşmıştır. Bu mandalardan her yıl 4 bin ton süt elde ederiz. Bu ürettiğimiz sütlerden manda yoğurdu, peyniri ve tereyağı gibi mamul ve yarı mamul ürünlerden ilimize yaklaşık olarak 20 milyon TL civarında katma değer sağlanmaktadır. Ayrıca manda eti diğer sığır ırklarına göre daha çok protein barındırmaktadır. Aynı şekilde sütü de diğer sığır sütlerine göre daha yağlıdır."

Tarım ve Orman Bakanlığının Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün "Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı" adlı proje ile ilgili de bilgi veren Çelik, "Bu proje kapsamında yaklaşık olarak 450 üreticimizle 3 Bin 20 adet mandamızı takip etmekteyiz. Bu ıslah çalışmaları bizimle beraber Muş Alparslan Üniversitesi'nde görev yapan öğretim görevlisi bir kardeşimizle beraber bu projeyi yürütüyoruz. Buradaki amaç, Anadolu mandasını korumak, ıslah etmek, döl ve ırk verimini arttırmaktır. Bakanlığımız her sene tarımsal üretimdeki faaliyet kollarındaki verdiği primlerin yanı sıra manda yetiştiricilerine de prim desteği sağlama. Birincisi anaç manda yetiştirenlere manda başına 250 TL olmak üzere her sene aşağı yukarı 1 milyon TL'den fazla destekleme ödemesi yapmaktayız. Yine aynı şekilde bu anaç mandaların yavruları içinde ayrıca desteği olmaktadır. Bu desteğimiz geçen sene itibari ile birinci dönem 500 binin üstünde bir destekleme ödemesi yaptık. Bu desteği yılda iki defa yapıyoruz. "Halk Elinde Anadolu Mandası Islah Projesi" kapsamında çiftçilerimize özelden elimizde ıslah amaçlı tuttuğumuz anaç mandalarına da ayrıca hayvan başına 850 TL destek veriyoruz. Geçen yıl itibari ile 2 milyon 700 bin TL destek ödemesi yapmışız" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Mandaların sazlıklardaki görüntüleri

-Otlamalarından detaylar;

-Çobanların öğlen saatlerinde mandaları suya getirmelerinden görüntü

-Mandaların suya koşmaları

-Tozlu yollardan gelerek suya girmeleri

-Mandaların banyo keyifleriden detaylar

-Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik ile röportaj

-Manda Yetiştiricileri Birlik Başkan Yardımcısı Piran Kardaş ile röportaj

-Mandalardan detaylar

-Muhabir anonsu

-Genel ve özel detaylar

======================

Antalyalının deniz hasreti bitti

ANTALYA'da, 1 Haziran itibarıyla denize girme yasağının kaldırılmasıyla sahiller dolmaya başladı. Hava sıcaklığının 20, deniz suyu sıcaklığının 21 derece olduğu turizmin başkentinde, kent sakinleri denize girdi.

Antalya'da, koronavirüs önlemleri kapsamında yaklaşık 2.5 ay önce getirilen denize girme yasağı, 1 Haziran itibarıyla kaldırıldı. Sosyal mesafe kuralı, maske ve hijyen kuralları getirilen sahiller, sabah erken saatlerden itibaren kent sakinlerini ağırlamaya başladı. Dünyaca ünlü Konyaaltı sahiline gelenlerden bazıları denize girdi, bir kısmı ise deniz manzaralı selfie çekti. Sahilde spor yapan vatandaşlar da deniz havasını kokladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal mesafe kurallarına uygun hazırlanan plaja ilgi olmadı. Şezlong ve karantina alanları boş kalırken, vatandaşlar halk plajlarını tercih etti. Belediye tarafından denize girmek isteyenler için hazırlanan 9 metrekare büyüklüğündeki sosyal mesafeli localar ücretsiz olmasına rağmen tercih edilmedi. Belediyenin şezlong ve şemsiye koyduğu alanın ücretli olması nedeniyle vatandaşlar ücretsiz alanı tercih etti. 1 şemsiye 1 şezlong kullanmak isteyen, 25 TL verecek. Halk plajı tarafında birbirlerine mesafeli oturmayı seçen kent sakinleri, sahilde keyifli saman geçirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

- Denize girenler

- Sahilde oturanlar

- RÖP 1: Musa Yılmaz

- RÖP 2: Sudem Çetin

- RÖP 3: Mihriban Hasanzade

- Denize girenlerden detay

- Sahilde oturanlardan detay

- Alparslan ÇINAR'ın anonsu

DHA

HABERE YORUM KAT