
Dha Yurt Bülteni - 12
KORONAVİRÜS tedbirleri kapsamında uzmanların çağrılarına uyarak evde kalan vatandaşlar normalleşme süreciyle birlikte şehirlerarası seyahat kısıtlaması...
Normalleşme süreci başladı, Bodrum girişinde yoğunluk oluştu
KORONAVİRÜS tedbirleri kapsamında uzmanların çağrılarına uyarak evde kalan vatandaşlar normalleşme süreciyle birlikte şehirlerarası seyahat kısıtlaması kaldırılınca, turizm merkezlerini doldurdu. Türkiye'nin ve dünyanın turizm cenneti Muğla'nın Bodrum ilçesi girişinde normalleşmenin ilk gününde trafik yoğunluğu oluştu.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve toplu ölümlere sebep olan koronavirüs salgını sebebiyle uzun süredir devam eden tedbirler 1 Haziran itibariyle gevşetildi. Normalleşme süreci kapsamında kafeler, restoranlar, plajlar ve oteller açıldı, şehirlerarası seyahat kısıtlaması 81 ilde kaldırıldı. Şehirlerarası seyahat izniyle birlikte, gözler ülkenin gözde tatil beldelerine çevrildi. Türkiye'nin ve dünyanın önemli turizm merkezlerinden tatil cenneti Muğla'nın Bodrum ilçesi ise bugün itibariyle konuklarını ağırlamaya başladı. Kent girişinde trafik yoğunluğu oluşurken, uygulama noktalarında denetim yapıldı. Polis ve jandarma ekipleri araçları tek tek durdurarak tatilcilerin ateşini ölçtü. Öte yandan yolcuların maske takıp takmadıkları da kontrol edildi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
- Bodrum girişinden görüntüler
- Uygulama noktası görüntüleri
- Araçların durdurulması
- Muhabir anonsu
======================
Asker adaylarına Covid-19 testi
BURDUR'da vatani görevlerini yapmak için birliklerine gidecek asker adaylarına Covid-19 testi yapılıyor.
Burdur'dan Haziran 2020 döneminde vatani görevlerini yapmak için birliklerine gidecek asker adaylarına İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı önünde kurulan çadırda Covid-19 testi yapılıyor. Görevliler asker adaylarının kayıtlarını aldıktan sonra çadır içerisinde test yapılıyor. Testler Burdur merkez dışında Bucak ve Gölhisar ilçelerinde de yapılıyor. Burdur'dan Haziran 2020 döneminde 484 kişinin askere gideceği ve testlerin 5 gün içinde tamamlanacağı öğrenildi.
Askere gidecek gençlerden Halıcılar köyünden Arif Çelebi, "Askerlik görevimi yapmak üzere Edirne Karaağaç Tankçı Birliği'ne gideceğim. Koronavirüs salgını dolayısıyla gitmeden önce test yaptırıyoruz" dedi.
Kemer ilçesinden Mustafa Korkut da askerliğini Isparta'da yapacağını, bunun için koronavirüs testi yaptırmaya geldiğini söyledi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
--------------
- Bina dış görünüş
- Adaylarının kayıtlarının yapılması
- Test yapılması
- Asker adayları ile röp.
- Detay
======================
Aspendos Antik Tiyatrosu'na yeni dönemde ilk ziyaret
ANTALYA'nın Serik ilçesinde bulunan tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu, Covid-19 tedbirlerinin kaldırılmasının ardından ilk ziyaretçilerini kabul etti.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında ziyarete kapatılan ve uzun bir aradan sonra tekrar ziyaretçi kabul edilmeye başlanan Aspendos Antik Tiyatrosu'nda, sabahın ilk saatlerinde ziyaretçiler gelmeye başladı. Yerli tatilcilerin ziyaret ettiği Aspendos'a gelenlerin öncelikle ateş ölçümleri yapıldı. Sosyal mesafe kurallarının uygulandığı tiyatro girişinde, maskesi bulunmayan ziyaretçilere maske verildi. Ardından ziyaretçiler bilet ya da müze kart ile Aspendos Antik Tiyatrosu'na giriş yaptı.
Aspendos Antik Tiyatrosu'nda bugünden itibaren 10.00- 19.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul edileceği belirtildi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
--------------
- Tiyatro girişinde ateş ölçümü ve sosyal mesafe
- İlk ziyaretçilerden görüntüler
- Aspendos Antik Tiyatrosu'ndan detay görüntüler
======================
Mantar toplarken 2 bin 800 yıllık tarihi kalıntı buldu
KAHRAMANMARAŞ'ın Andırın ilçesinde yaşayan Orhan Koşar, kuzu göbeği mantarı toplamak için gittiği Çiğşar Mahallesi'nde duvar kalıntıları buldu. Araştırmacı-Yazar Celil Çınkır, duvarın Hitit Dönemi'nde Asitavandas Krallığı'nca inşa edilmiş Andırın Seddi olduğunu söyledi.
İlçenin kırsalındaki 1850 rakımlı Çiğşar Mahallesi'nde kuzu göbeği mantarı toplamaya çıkan Orhan Koşar, mantar aradığı sırada ormanlık alanda duvar olduğunu fark etti. Duvarının uzun olması ve görüntüsü itibariyle de tarihi bir döneme ait olabileceğini düşünen Koşar, duvarla ilgili olarak Araştırmacı-Yazar Celil Çınkır'a bilgi verdi. Çınkır, yaptığı araştırmada duvarın 450 metre uzunluğunda 2 bin 800 yıllık bir duvar olduğunu ortaya çıkardı.
Celil Çınkır, daha sonra Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Toroğlu ve Orhan Koşar ile bölgeye giderek, incelemelerde bulundu. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Çınkır, 7 yıldır bölgede araştırma yaptığını, duvarın sur duvarı olduğunu ve ilk defa gördüğünü söyledi.
Duvarın bulunduğu bölgenin Tapır Bölgesi olduğunu ifade eden Çınkır, duvarın 2 bin 800 yıl önce Hitit Dönemi'nde Asitavandas Krallığı'nca güvenlik amaçlı inşa edilmiş Andırın Seddi olduğunu söyledi. Bölgede başka sur duvarlarının da olduğunu ifade eden Çınkır, şöyle devam etti:
"Bu bölgeye "Tapır Bölgesi" diyorlar ve Andırın Seddi'ne Tapır Beli Sur Duvarı da denilebilir. Burasının uzunluğu 450 metre ben haritadan ölçtüm. Tapır Beli Sur Duvarı coğrafi konum olarak Çiğşar Ziyarettepesi'nin güneyinde bulunan Hastepe'nin güneydoğu eteklerinden başlayarak 1920 rakımlı tepenin eteklerine kadar uzanan bir bölge. Ortalama rakamı 1670 metre ile 1680 metre arasında değişiyor. 10 metrelik bir kot farkı var. Şu an zaman zaman 120 santimetreye çıkan bir duvar yüksekliğini görmekteyiz burada. Bunların yapılma amacına baktığımızda akla ilk gelen Kapadokya ve Kilikya arasındaki bir sınır duvarı olabilir. Veya Asur Krallığı arasında bir sınır duvarı olabilir. Haçlı seferlerini önlemek için yapılan bir duvar olabilir. Milattan Önce 1975-1725 yılları arasında Asur ticaret döneminde Kayseri'den Şam'a ve Yumurtalık limanına giden ticaret yolu üzerinden Gümrük noktalarının olduğu bir yer olabilir bu amaçla yapılan bir duvar olabilir. En önemlisi de milattan önce sekizinci yüzyılda Karatepe'deki kitabelerden öğreniyoruz bunu. Kral Asitavandas "Ben kuzeyin vahşi kavimlerini yendim dize getirdim ve bölgeyi güvenilir hale getirmek için duvarlar ördüm" diyor. Akla en mantıklı gelen Milattan Önce 8'nci asırda yani yaklaşık 2800 yıl önce güvenlik açmalı yapılan bir sur duvarı olduğunu söyleyebiliriz."
'ÇİN SEDDİ'NİN BENZERİ GİBİ'
Prof. Dr. Emin Toroğlu da, duvarın başka bir ülkenin saldırılarına karşı önlem almak için yapıldığı bir set olduğunu belirterek, "Çiğşar-Çokak Bölgesine baktığımızda burası tarih boyunca çeşitli milletler tarafından sınır bölgesi olarak anlaşıldığına göre uzunluğu ve yapı tarzına baktığımızda Çin Seddi'nin bir benzeri gibi. Yani bir ülkeyi başka bir ülkenin saldırılarından korumak üzere yapıldığı anlaşılıyorö dedi.
'İLÇEMİZ BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞTIR'
Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan da "İlçemiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır, bunu arazide gördüğümüz tarihi eserlerden anlıyoruz. Bölgemizde 50-60 civarında kale var, tarihi köprü, kaya mezarları, sur duvarları, mozaikler var. Bunların birçoğu tespit edilmiş. Bundan sonra tespit edilmeyen eserleri gün yüzüne çıkartarak turizme kazandırmak istiyoruz" diye konuştu
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-------------------
- Andırın Seddi'nden detay
- Orhan Koşar ile röp.
- Celil Çınkır ile röp.
- Emin Toroğlu ile röp.
- Ahmet Doğan ile röp.
- Genel ve detay görüntüler
======================
Yağmur ve rüzgar, Marmaris'te deniz keyfine engel oldu
MUĞLA'nın Marmaris ilçesindeki sahil yürüyüş yolu ve plaj, normalleşme sürecine rağmen aralıklı yağmur ile şiddetli rüzgar nedeniyle boş kaldı.
Marmaris Hıfzıssıhha Kurulu, 3 Nisan'da ilçe merkezi ve 13 kırsal mahallede denize girme, plajlar, sahil yürüyüş yollarını halkın girişine kapattı. Bugün itibariyle plajların ve sahil yürüyüş yollarının açılmasını sabırsızlıkla bekleyen Marmarisliler şiddetli rüzgarla, aralıklı sağanak yağmur nedeniyle arzularına kavuşamadı. Sabah başlayan şiddetli rüzgara rağmen vatandaşlar, sahil yollarına akın ederek bisiklet sürdü, yürüyüş yaptı. Eşsiz deniz manzarasının keyfini çıkaran öz çekim yaptı. Ardından aralıklı yağmur yağmaya başladı. Yanlarında şemsiye getiren ve tedbiri kıyafetle dolaşanlar sahilde yürümeye devam etti. Sağanak yağmur nedeniyle denize girmeyi planlayanlar evlerine çekildi.
Oteller bölgesi olarak adlandırılan Uzunyalı mevkisi sahilinde sandalyelerde oturarak deniz manzarasını izleyen Çetin Sarıçabaşı (42), "Hava yağmurlu. Bugün denize giremedik. Ama gün bitmez mutlaka gireriz. Önemli olan bu sıkıntıları kısa süre içinde atlatmamız" dedi. Yetkin Çağrı (35) ise, "Denize giremiyoruz ama manzaranın keyfini çıkartıyoruz. Sağlık olsun bugünlerde geçer" dedi.
Marmaris Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, "Bugün ve yarın hava yağmurlu. Çarşamba gününden sonra güneşli hava hakim olacaktır. Nem yüzde 67, sıcaklık 17 ve deniz suyu sıcaklığı 11 civarında" dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
- Marmaris sahil ve sahil yürüyüş yollarından boş genel-ayrıntılı görüntü
- Sahil ve sahil yürüyüş yollarından yağmurlu hava genel-ayrıntılı görüntü
- Yağmur sonrası sahil yürüyüş yollarında yürüyenler genel-ayrıntılı görüntü
- Şemsiye ile dolaşanlar
- Deniz manzarası izleyen Çetin Sarıçabaşı ve Yetkin Çağrı ile röportaj
======================
Oyun olmayınca kahveler ve kafeler boş kaldı
MERSİN'de 78 gün sonra kapılarını açan kahveler ve kafeler taş ve kağıt oyunlarına izin verilmediği için ilk gün boş kaldı.
Mersin'de yeni normalleşmenin ardından alınan kararlar çerçevesinde kahveler ve kafeler kapılarını müşterilerine açtı. Sabah saatlerinde kahvehanelere gelen ilk müşteriler sosyal mesafeli masalarla karşılaştı. Maske ve sosyal mesafe kurallarına özen gösteren müşteriler aylar sonra kahveye gelerek çay içtikleri için mutlu olduklarını söyledi.
Kahvehane işletmecisi 4 çocuk babası Ahmet Erdoğan, "Kahvemizi bugün açtık ama henüz iş yapamadık. Alınan kararlara göre oyun yasak ancak biz bu defa para kazanmıyoruz. Oyun olmazsa kahvenin anlamı yok. Buna izin verilmesi gerekiyordu. Çünkü biz evimize ekmek götürmek zorundayız. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz" dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-------------------------------
-Kıraathanelerden görüntü
-İşletme sahibi Ahmet Erdoğan ile röp
DHA
HABERE YORUM KAT