Almanya’da milyonlarca ev sahibi ikinci bir vergi beyannamesi ile karşı karşıya kalacak

Almanya’da milyonlarca ev sahibi ikinci bir vergi beyannamesi ile karşı karşıya kalacak

Almanya’da milyonlarca ev sahibi, yeni emlak vergisi hesaplaması nedeniyle yaz aylarında ikinci tür bir vergi beyannamesi ile karşı karşıya kalacak.

Almanya’da mülk sahiplerinin yeni emlak vergisi nedeniyle, inşaat yılları, konut alanları ve arazi referans değerleri gibi verileri vergi dairelerine bildirmeleri gerekiyor. Ancak sendikalar bu belgelerin elde edilmesinin zor olması konusunda uyarıyor.

Alman Basın Ajansı'ndan Haus und Grund sahipleri derneği başkanı Kai Warnecke, “Mülk sahiplerinin vergi beyannamesi için bulması güç isteyen verilere ihtiyacı var” dedi. Özellikle evi veya arazisini miras olarak alanlar bu belgeleri bulmakta sorun yaşayabilirler. Ayrıca mülk sahiplerinin gerekli araştırma için mimar veya vergi danışmanı gibi profesyonel bir yardım bulması da pek olası değil. Bu nedenle, Haus und Grund, vergi mükellefleri derneği ile birlikte, sürenin üç ay daha uzatılarak Ocak 2023'ün sonuna kadar uzatılması çağrısında bulunuyor.

Emlak vergisi reformu, Federal Anayasa Mahkemesi'nin yeni bir düzenleme talep etmesinin ardından iki yıldan fazla bir süre önce kararlaştırıldı. Şimdiye kadar, vergi makamları bir mülkün değerini tamamen eski verileri temel alarak hesapladı. 2025'ten itibaren yeni bir hesaplama yöntemi uygulanacak. Ancak bundan önce, Almanya'daki yaklaşık 36 milyon mülkün yeniden değerlendirilmesi gerekiyor.

“Mülk sahipleri XXL bürokrasiyle tehdit ediliyor”

Yeni hesaplama için, vergi dairelerinin artık mülk ve bina hakkında bilgilere, yani kat numaralarına, resmi alanlara, mahalle numaralarına aynı zamanda konut alanlarına ve arazi referans değerlerine ihtiyacı var. Federal devlete bağlı olarak, eyaletler farklı hesaplama modelleri kullandığından bazen daha fazla veya daha az bilgi gerekebilir. Mevcut planlara göre, emlak vergisi beyannamesi, Elster vergi platformu aracılığıyla çevrimiçi olarak birkaç istisna dışında, yalnızca 1 Temmuz ile 31 Ekim arasında sunulabilecek.

Vergi Mükellefleri Derneği Başkanı Reiner Holznagel, “Mal sahipleri XXL bürokrasisiyle tehdit ediliyor” diyerek uyarıda bulundu. Ayrıca ev ve mülk sahiplerine zamanında bilgi ve beyanname için bilgi ve yardım içeren bilgi mektupları gönderilmesi çağrısında bulundu.

Çünkü bazı engeller var: Standart arazi değerlerinin bağımsız uzman komiteler tarafından araştırılması gerekebilir. İnşaat yılı söz konusu olduğunda, bir evin kalan kullanım ömrünü uzatabilecek temel tadilatların dikkate alınması gerekebilir. Konut alanı söz konusu olduğunda, gerekirse genişletmeler ve dönüşümlerin ölçülmesi gerekebilir. Tüm bilgiler için son tarih 1 Ocak 2022'dir; bundan sonra değiştirilen herhangi bir şeyin dikkate alınması gerekmez.

Vergi makamları, sunulan verilerden emlak vergisi değerini belirler. Ancak bu, emlak vergisinin hesaplanmasında sadece bir bileşendir. Belediyeler değerlendirme oranlarını ayarlayabildiğinden, mal sahipleri muhtemelen 2025 yılına kadar ne kadar ödeneceğini öğrenemeyecekler. Belediyelerin gelirlerini eskisi gibi aşağı yukarı aynı seviyede tutmaları istense de bunu yapmak zorunda değiller.

HABERE YORUM KAT