Yunanistan: Almanya akıl dışı talebinden vazgeçsin

Yunanistan: Almanya akıl dışı talebinden vazgeçsin

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Canakopoulos, "Almanya'nın akıl dışı 10 yıllık yüzde 3,5 faiz dışı bütçe fazlası talebinden vazgeçmesini bekliyoruz" dedi.

ATİNA - Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopoulos, kreditörlerle uzlaşmazlıklar nedeniyle tamamlanamayan kurtarma paketi reform müzakerelerine ilişkin, Almanya'nın "akıl dışı" 10 yıllık yüzde 3,5 faiz dışı bütçe fazlası talebinden vazgeçmesini beklediklerini bildirdi.

Canakopoulos, Yunanistan ve ülkenin uluslararası kreditörleriyle gecikmeli şekilde devam eden müzakereler ve dün gerçekleşen Avro Grubu toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Avro Grubu maliye bakanları toplantısında müzakereler için devam kararı alınmasının önemine işaret eden Canakopoulos, kreditörlerin temsilcileri ve teknik heyetlerin müzakereler için gelecek hafta Atina'ya döneceğini bildirdi. Canakopoulos, "Müzakerelerin tamamlanması için belirlenmiş bir tarih yok." ifadesini kullandı.

Toplantıda tüm tarafların geri adım attığını ve gerçekçi olması gerektiğini vurgulayan Canakopoulos, "Şimdi Almanya Maliye Bakanlığı'nın akıl dışı 10 yıllık yüzde 3,5 faiz dışı bütçe fazlası talebinden vazgeçmesini bekliyoruz" dedi. 

Canakopoulos, kreditörlerle kurtarma paketi programının biteceği 2018'den sonrası için vergi muafiyeti üst sınırının düşürülmesi ve emeklilik maaşlarında daha fazla kesintinin de olduğu ek kemer sıkma tedbirlerinin olacağını, mali hedeflere ulaşılsa dahi bu tedbirlerin uygulanacağını söyledi.

 

"Müzakerelerdeki kritik konular orta vadeli tedbirler ve mali hedefler"

Dimitris Canakopoulos, ek tedbirleri dengeleyecek karşı tedbirlerin de alınacağını ifade ederek, orta vadeli tedbirler ve mali hedefleri müzakerelerdeki "kritik konular" olarak niteledi. 

Meclise getirilecek kemer sıkma önlemleri için muhalefet partilerine "evet" oyu çağrısında bulunan Canakopoulos, hükümetin, tedbirlerin onaylanması için nitelikli çoğunluk arama niyetinde olmadığını söyledi. 

Canakopoulos, hükümetin 2018 yılından sonra yeni kurtarma paketine muhtaç olmadan sermaye piyasalarına tekrar ulaşmayı ve Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme programına dahil olmayı hedeflediğini kaydetti. 

Yunanistan ve ülkenin kreditörleri, 86 milyar avroluk 3'üncü kurtarma paketi kapsamında alınacak kemer sıkma önlemlerine ilişkin gerçekleştirilen müzakerelerde uzlaşmaya varamıyor. 

 

HABERE YORUM KAT