YSK protestoları Avrupa’ya da sıçradı

YSK protestoları Avrupa’ya da sıçradı

YSK'nın, anayasa değişikliği referandumunda mühürsüz oyları da geçerli saymasına yönelik protestolar, yurt dışında da devam ediyor.

BERLİN - Berlin’in merkezlerinden Patsdamer Platz’da toplanan bir grup, Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) protesto etti. CHP Berlin Temsilciliği üyeleri, diğer parti ve sivil toplum kuruluş yönetici ve üyelerinin katıldığı gösteri yaklaşık ik saat sürdü. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan yaklaşık 200 kişilik grup, İzmir Marşı okudu.

Benzeri bir protesto da Köln’de düzenlendi. CHP Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Birliği Köln öncülüğünde düzenlenen gösteriye katılanlar, “Mühürsüz Anayasaya Boyun Eğme” yazılı dövizler taşıdı.

58f877837152d809d0d04407.jpg

Tarihi Köln Katedrali önünde toplanan grup zaman zaman, “Hayır bitmedi daha yeni başlıyor”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Direne direne kazanacağız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

"Sonuçlar çarptırıldı"

Gösterinin sonunda okunan basın bildirisinde, “16 Nisan referandumunun sonuçları yasadışı bir müdahale ile çarpıtılmıştır ve geçersizdir. Bugün resmi olarak elde edilse de, bu referandumun sonuçları ilelebet gayrimeşru olarak anılmaya mahkumdur. Zor, baskı, yasak ve en sonunda sayım hilesiyle elde edilen yüzde 51’lik zafer, karşıt olan herkesin önünü keserek, halkın iradesini hiçe sayarak elde edilmiştir” denildi.

58f877327152d809d0d04401.jpg

Başka ülkede olsaydı... 

YSK, Strazburg Cumhuriyet Meydanı’nda protesto edildi. CHP Strazburg tarafından düzenlenen protestoya 200 civarında kişi katıldı. Bir saat süren eyleme CHP Strazburg teşkilat üyeleri, sivil toplum derneklerin temsilcileri katıldı. Türkçe ve Fransızca okunan açıklamada, şöyle denildi:

whatsapp-image-2017-04-19-at-21.24.44-002.jpeg

“YSK oylama başlamasıyla beraber aldığı kararlarla alicengiz oyunlarının gerçekleşmesine göz yummuştur. Bu halk oylaması kesinlikle şaibelidir. Dünyanın herhangi bir demokratik ülkesinde bu olaylar gerçekleştirilmiş olsaydı bağımsız yargı sistemi hesabını sorar ve seçimleri iptal ederdi.”

"Başkanlık ölü doğdu" 

CHP İngiltere Birliği de YSK’nın aldığı karardan sonra referandumun hiçbir meşruiyetinin kalmadığını savundu. CHP İngiltere Birliği’nin yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Halkımız olağanüstü hal koşullarında, anti-demokratik uygulamaların tavan yaptığı bir ortamda, son derece adaletsiz bir kampanya sürecinden sonra sandığa gitmek zorunda bırakılmıştır. Her şeye rağmen sandığa giden seçmenin oyuna bile sahip çıkılmamıştır, dürüstçe sayılmamıştır. Ortada yaklaşık 2.5 milyon nereden geldiği belli olmayan mühürsüz, şaibeli oy vardır. Halkın iradesi sandıkta tacize uğramıştır. CHP İngiltere Birliği olarak referandumu ve sonucunu meşru bulmuyoruz ve tanımadığımızı ilan ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT