Yıldırım: Almanya racon kesiyor

Yıldırım: Almanya racon kesiyor

Başbakan Yıldırım, "Almanya bütün AB benden sorulur havasında birlik adına racon kesiyor. Bir kez daha Almanya'yı sağ duyulu olmaya davet ediyorum" dedi.

ANKARA - Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin Almanya'ya nota vermesi ve Gümrük Birliği Anlaşması'na ilişkin, "Eğer Almanya bunları korursa, bunlara imkan sağlarsa bu dostluğa yakışmaz. Almanya'dan darbeye karışmış bulunan FETÖ terör mensuplarının barındırılmaması müsamaha göstermemesini yargılanmak üzere Türkiye'ye iadesini istiyoruz. Gümrük Birliği meselesi de Almanya'nın AB adına tek başına karar vereceği bir konumu olmamalıdır. Almanya bütün Avrupa Birliği benden sorulur havasında birlik adına racon kesiyor" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün Almanya'da görüldüğü haberleri üzerine Türkiye'nin Almanya'ya nota vermesi ve Gümrük Birliği Anlaşması'na ilişkin bir soruya Yıldırım şu yanıtı verdi: "15 Temmuz darbesine iştirak eden bütün FETÖ teröristlerinin yurt içinde dışında nerede olursa olsun bulup adalete teslim etmek boynumuzun borcudur. Eğer Almanya bunları korursa, bunlara imkan sağlarsa bu dostluğa yakışmaz. Almanya'dan darbeye karışmış bulunan FETÖ terör mensuplarının barındırılmaması müsamaha göstermemesini yargılanmak üzere Türkiye'ye iadesini istiyoruz. Almanya nasıl hukuk devleti ise Türkiye'de bir hukuk devleti. Hukukun içinde bunlar yargılanacak karşılığını görecek. 

"Almanya, AB adına racon kesiyor"

Gümrük birliği meselesi de Almanya'nın AB adına tek başına karar vereceği bir konumu olmamalıdır. Almanya bütün Avrupa Birliği benden sorulur havasında birlik adına racon kesiyor. Bu doğru değil birliğin kurumsal yapısına, ilkelerine de uymayan bir şey. Dayatma anlamına gelir. 

Gümrük Birliği tek taraflı bir anlaşma değildir. Türkiye aman aman bir an önce Gümrük Birliği'ni değiştirelim havasında da değildir. Türkiye'nin menfaatleri neyi gerektiriyorsa o yönde karar verecektir. Ne olursa olsun da bu Gümrük Birliği değişsin diye can atar bir halimiz de yok. Çok fazla endişelenmelerine, heyecanlanmalarına gerek yok. "  

"Almanya adeta AB'ye talimat veriyor" 

Teröre karşı uluslararası ortak mücadelenin önemli olduğuna vurgu yapan Yıldırım, Gümrük Birliği anlaşmasına ilişkin şöyle konuştu:  "Terör konusunda samimi bir yaklaşım beklerken Almanya Başbakanı sayın Merkel, hiç ama hiç şık olmayan açıklamalar yapıyor. Bir ülkenin Almanya Başbakanı, AB ülkelerine diyor ki 'Gümrük Birliği konusunda aman Türkiye'nin önünü açmayın.' Almanya adeta AB'ye talimat veriyor. AB'de 28 ülke var. Hani AB değerleri, hoşgörü? Bir ülkenin talimatı ile AB iş yapacaksa, zaten o birlikten hayır gelmez.  

"Gümrük Birliği genişletilmesin' diyorsun, sanki biz de can atıyoruz"

Biz AB, Almanya ile ilişkilerimizde diyoruz ki, karşılıklı içişlerine saygı gösterin. Birbirimizin hukukuna saygı gösterilim. Türkiye'nin düşmanı teröristlere, ülkenizde müsamaha göstermeyin. 'Gümrük Birliği genişletilmesin, güncellenmesin' diyorsun. Sanki biz de can atıyoruz. 

"Böyle açıklamalar Avrupa'ya da Türkiye'ye de zarar verir"

Türkiye menfaati olmayan, ülkesinin yararına olmayan hiçbir şeyin peşinde olamaz. Ne yapacaksak önce millete sonra ona göre karar veririz. Böyle açıklamalar Avrupa'ya da Türkiye'ye de zarar verir. 

"Almanya'yı sağ duyulu olmaya davet ediyorum"

Bir kez daha Almanya'yı sağ duyulu olmaya davet ediyorum. Türkiye hiç kimsenin parmak sallayarak hizaya getireceği bir ülke değildir. Türkiye, eşit şartlarda uluslararası platformda her ülke ile konuşur konularını müzakere eder. Ama Türkiye karşıtlığı, düşmanlığı üzerinden prim yapmak isteyenlere de müsamaha gösteremeyiz"

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

HABERE YORUM KAT