'VW'nin Ar-Ge bütçesi bizim 13 katımız'

'VW'nin Ar-Ge bütçesi bizim 13 katımız'

ATSO Başkanı Çetin Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin yıllık Ar-Ge bütçesinin 1 milyar doları bulmadığını, oysa tek başına Volkswagen'in bu kalem için 13 milyar dolar ayırdığını kaydetti.

ANTALYA - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, geçen günlerde yayınlanan Türkiye'nin en büyük 500 sanayi işletmesi anketine değinerek, bu 500 şirketin 239'unun Ar-Ge (Araştırma-Geliştirme) harcaması yaptığını söyledi. Başkan Çetin, 2016'da bir önceki yıla göre 171 milyon dolar düşüşle 800 milyon dolar ar-ge harcaması yapıldığını ifade etti. Çetin, “Yani en büyük 500 sanayi işletmemizin ar-ge harcaması 1 milyar doları bulmuyor. Dünyada Volkswagen ar-ge'de 13 milyar dolarla 1 numara. Samsung'un harcaması 13 milyar dolara yakın, bütün Türkiye olarak biz 7 milyar dolardayız" dedi.

İstihdamda Antalya ikinci

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliği kampanyasına da değinen ATSO Başkanı, bu destekle SGK'ya kayıtlı istihdamın 1 milyon 400 bin arttığını, bunun yüzde 10'unun Antalya'dan kaynaklı olduğunu ifade etti. İstanbul'dan sonra Antalya'nın ikinci sırada olduğunu belirten Çetin, “Biz daha önce turizm nedeniyle bu sayıya ulaşacağımızı söylemiştik. SGK verileri açıklamadığı için detayları göremiyoruz. Antalya'da zaten normalde yaz ve kış istihdam farkı 100 bindir. Mevsimsel istihdamın öne çekilmesi bu konuda katkı yapmıştır" dedi.

"Turizmde yüzlerin gülmesi zaman alacak" 

Turizmde Antalya'nın sezona Türkiye'den daha iyi başladığını vurgulayan ATSO Başkanı Çetin, Türkiye'ye gelen turist sayısının ilk dört ayda geçen yılla aynı düzeyde olduğunu belirtti. Başkan Çetin şöyle konuştu:

"Antalya'da ise nisan ayında yüzde 38, mayıs ayında yüzde 65 artış kaydetmiştir. Son günlerdeki eğilim devam ederse 6 ayda geçen yıla göre yüzde 50 artış göreceğiz ve yılı 9 milyonlar düzeyinde tamamlayabileceğiz. 2015'e göre yüzde 25, 2014'e göre yüzde 30 gerideyiz. Bu nedenle geçen yıldan iyiyiz, fakat turizmde ve ticarette yüzlerin gülmesi zaman alacaktır."

"Rusları geri kazandık, Avrupa'yı kaybettik" 

Rusya pazarının geri kazanıldığını ancak Avrupa pazarının kaybedildiğini kaydeden Davut Çetin, mayıs ayında Almanya'daki gerilemenin yüzde 41 olduğuna değindi. 2015'te Almanya'dan ziyaretçi sayısı 3 milyonken, geçen yıl 2 milyona düştüğünü anlatan Çetin, “Bu yıl düşüş devam ediyor. 2015'e göre Batı Avrupa ülkelerindeki pazar kaybımız 2.5 milyonu aşacak gibi görünmektedir. Temmuz, ağustos aylarında son dakika satışları artarsa biraz daha iyi olacaktır. Bizim oturup kendi evimizi, kapımızın önünü süpürme zamanıdır. Geçen yıl hayatta kalmaya çalıştık, artık daha soğukkanlı bir biçimde geleceği konuşmalıyız" dedi.

Etik esnaf çağrısı

ATSO Meclis toplantısında Türkiye'de ilk defa uygulanan 'etik üye' belgeleri de takdim edildi. Ticaret ahlakı konusunda belirlenen ilkelere uymaya söz veren komite üyelerine etik belgelerini ATSO Başkanı Davut Çetin ve Meclis Başkanı Süleyman Özer verdi. İlk belgeleri alan komite başkanları ve üyelerinin zaten sektörlerinde ticaret ahlakını koruması gereken, örnek olması gereken kişiler olduğuna değinen Çetin şunları söyledi:

“Türkiye'de ilk defa böyle bir çalışmayı gerçekleştirdik. ATSO Etik Üye belgesi ve logosu bir ticaret ahlakı belgesidir. Bu belgeyi alıp işyerine asan işadamı, etik kurallara imza atmıştır. Bu belgeye sahip olan iş yerlerimiz müşterisinin haklarına, sektörün ve Antalya'nın itibarına saygılı olacağını taahhüt etmiştir. Haklı bir şikayet olduğunda etik kurulumuz inceleme yapacak ve belgeyi geri alacaktır. Etik üye belgesi alan iş yerlerini sektör sektör ilan edeceğiz. Böylece bu belgeyi alan iş yerlerinin reklamını yapmış olacağız, belgesi iptal edilen olursa onun için de olumsuz reklam olmuş olacaktır."

HABERE YORUM KAT