Vekaleten atanan rektörden dekan kıyımı

Vekaleten atanan rektörden dekan kıyımı

Ege Üniversitesi'nde OHAL depremi sürüyor. Vekaleten atanan eski bakan ve Zaman gazetesi yazarı Prof. Dr. Dedeoğlu, 9 dekanı birden görevden aldı.

İZMİR - İzmir'de Ege Üniversitesi Rektörü Cüneyt Hoşcoşkun'un Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, "hakkında yürütülen soruşturmanın selameti açısından" geçen ay görevden alınmasının ardından yerine vekaleten atanan Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, 9 fakültenin dekanını görevden aldı.

Vekalaten atanan Rektör Prof. Dedeoğlu, 15 dekanın 10'unu gerekçe göstermeden görevden alırken, 5 dekanın görevine devam etmesinde ise şimdilik bir sakınca görmedi. Görevden alınan 10 dekanın görevden alınma gerekçeleri taraflarına bildirilmezken, diğer 5 dekanın hangi gerekçe ile görevlerine devam ettiği de belirsizliğini koruyor.

Prof. Dedeoğlu'nun bugün yapılan üniversite yönetim kurulu toplantısında, dekanların özgeçmişlerini okuduğunu ve 10 kişiyi görevden aldığını söylediği ileri sürüldü.

Prof. Dedeoğlu'ndan "hiçbir şey olmayacak" tesellisi

Toplantıda, Prof. Dedeoğlu'nun “Görevden alınanlara hiçbir şey olmayacak" açıklaması yapması ise tartışmaları beraberinde getirdi. 

Görevden alınan dekanlara randevu verilmedi

Öte yandan Prof. Dr. Dedeoğlu'nun, görevden aldığı dekanlarınrandevu taleplerine cevap vermediği ve görevden almaların elektronik bilgi yönetim sistemi üzerinden yapıldığı ileri sürüldü.

"Terör örgütü ve yolsuzluk soruşturmaları durduruldu" iddiası

Prof. Dr. Dedeoğlu'nun, OHAL kapsamında idari olarak başlatılan tüm terör örgütü ve yolsuzluk soruşturmalarını durdurduğu, yeni ceza ve disiplin komisyonları oluşturucağı iddia edildi. Bu arada Fen Fakültesi'nde daha önce dekanlık da yapan ve bir süre önce hakkındaki soruşturma nedeniyle açığa alınan bir öğretim üyesinin de tekrar görevine döndüğü öğrenildi.

Gerekçe gösterilmeden görevden alındılar

Prof. Dedeoğlu'nun 20 Mart'ta YÖK'e isimlerini bildirdiği dekanların görevden alınması için rektörlük tarafından başvuruda bulunmasının ardından, 21 Mart'ta dekanlar hiçbir gerekçe gösterilmeden görevlerinden alındı.

Merkez Bankası Başkanı'nın kardeşi, İİBF'nin dekanlığına atandı

Rektör Yardımcılığı görevine Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Cengiz Metin, Eczacılık Fakültesi'nden Prof. Dr. Makbule Aşıkoğlu ve Fen Fakültesi'nden Prof. Dr. Nefise Ülkü Karabay Yavaşoğlu'nu atayan Dedeoğlu'nun, görev değişikliğine gittiği bazı dekanlıklar şöyle; Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsniye Kayalar'ın yerine Esra Baloğlu, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Çaklı'nın yerine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Metin, Fen Fakültesi Dekanı İsmet Karaca'nın yerine Prof. Dr. Alpay Kırlangıç atandı.

Görevden alınan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Berber'in yerine ise bir dönem Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığı yapan Erdem Başçı'nın kız kardeşi Prof. Dr. Asiye Özlem Önder'in atanması dikkat çekti.

Diğer taraftan, Dedeoğlu, görevden aldığı İletişim Fakültesi Dekanı yerine de vekaleten kendisini uygun gördü.

Prof. Dedeoğlu'nun atadığı rektör yardımcıları ve dekanların eski Rektör Candeğer Yılmaz'ın ekibinden olması, rektör yardımcılığını yapmış isimlerden Prof. Dr. Yeşim Kirazlı'nın asaleten rektörlüğe atanacağı iddialarını da beraberinde getirdi.

 

HABERE YORUM KAT