Van Gogh ve Monet'in tablolarına el konuldu

Van Gogh ve Monet'in tablolarına el konuldu

İsviçre, 1MDB ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde Van Gogh ve Monet'in tablolarına el koydu.

CENEVRE  - İsviçreli yetkililerin, Malezya Kalkınma Fonu (1MDB) ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde Hollandalı ünlü Ressam Vincent Van Gogh ve Fransız Ressam Claude Monet'in üç tablosuna el koyduğu bildirildi.

Federal Adalet Bürosu sözcülüğünden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Van Gogh'un "La Maison de Vincent a Arles" ve "Saint-Georges Majeur" ile Monet'in "Nympheas avec Reflets de Hautes Herbes" tablolarına el konulduğunu açıkladı.

Adalet Bürosu yetkilileri, tabloların değeriyle ilgili değerlendirme yapmak istemezken, Christie Müzayede Evi "La Maison de Vincent a Arles" tablosunun yaklaşık 5,5 milyon dolara Kasım 2013'te New York'ta açık artırmada satıldığını belirtti.

1MDB, Başbakan Necip Rezak tarafından 2009'da kurulmuştu. Fon’un kötü yönetim sonucu yaklaşık 11,6 milyar dolar zarar ettiği ortaya çıkmıştı. Ulusal ve uluslararası çevreler, Başbakan'ın kişisel banka hesaplarına yatırılan paraların da fonla ilintili olduğunu ileri sürmüştü. 

The Wall Street Journal gazetesi yatırım şirketiyle ilgili soruşturmada yer alan belgelerin, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların, son olarak Başbakan'a ait 5 ayrı kişisel hesaba aktarıldığını gösterdiğini iddia etmişti. 

İddiaların ardından muhalifler, hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmiş ancak "bağışların gizliliğini" neden göstererek sessiz kalmayı tercih eden Başbakan Necip Rezak, Meclis Yolsuzlukla Mücadele Komisyonuna verdiği ifadede, hesaplarına aktarılan paranın siyasi bağış olduğunu savunmuştu.

Başsavcılık ocak ayında yaptığı açıklamada, Başbakan'ın şahsi hesaplarındaki 681 milyon doların Suudi kraliyet ailesinin yaptığı kişisel bağış olduğunu belirtmişti. Başsavcı Muhammed Apandi Ali, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun yaptığı soruşturmada, 2013'ün mart ve nisan aylarında Suudi kraliyet ailesi tarafından şahsi hesabına 681 milyon dolar yatırılan Başbakan'ın, hiçbir suç işlemediğinin ortaya çıktığını kaydetmişti. Apandi, Suudi ailesinin Başbakan Necip Rezak'a neden bağış yaptığı ve paranın nereye harcandığı konusunda ise herhangi bir ayrıntı vermemişti. 

HABERE YORUM KAT