Vakıfbank AG’de 10 milyon avroluk yolsuzluk iddiası

Vakıfbank AG’de 10 milyon avroluk yolsuzluk iddiası

Eski Vakıfbank AG Frankfurt Şubesi'nin bazı çalışanları, zimmete para geçirme iddiasıyla çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı.

OKTAN ERDİKMEN - Vakıfbank International AG Almanya Frankfurt Şubesi, milyonlarca avroluk bir yolsuzluk iddiasıyla karşı karşıya kaldı. Almanya’nın Hessen eyaletinde faaliyet gösteren bazı seyahat acentelerine 10 milyon avronun üzerinde para aktarıldığı iddiasıyla, Eski Vakıfbank AG Frankfurt Şubesi'nin bazı çalışanları ve şirket sorumlusu F.K. tutuklandı.

Bankanın suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sürecinde Airconso’nun hesaplarına el konulması nedeniyle, şirketin charter uçuşları iptal oldu. Paralarını da geri alamayan binlerce gurbetçi izin yolunda havalimanlarında büyük mağduriyet yaşadı. 

16 Eylül 2013 ve 8 Ekim 2015 tarihleri arasında bankanın Frankfurt şubesinden Airconso’nun çeşitli banka ve şubelerdeki hesaplarına toplam 10 milyon 202 bin avro aktarıldı. Sadece 30 Aralık 2014 tarihinde tek bir gün içerisinde 11 defa 550 bin avroluk para transferi gerçekleştirildi. 

2013 yılında sadece 89 bin avro kar açıklayan şirkete bu denli büyük miktarda paralar transfer edilmesine rağmen, yıl içerisinde defalarca denetlenen Vakıfbank AG bu durumu çok geç fark etti ve olayı gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bankanın eski çalışanlarından bir kişi, savcılıkta her şeyi tek başına yaptığını ve diğer çalışanların bu durumdan haberdar olmadıklarını söyledi.

Bu birinci senaryo. Bir diğer senaryo ise  banka üst düzey yöneticilerinin de durumdan haberdar olduğu ve en iyi müşterilerini kaybetmemek adına son ana kadar eksi hesap olarak Türkçeye çevrilebilecek ‘dispo’ açılmasına ses çıkarmadıkları yönünde. 

Bankaya bu konuda gönderdiğimiz sorulara ise soruşturmanın devam ettiği gerekçesiyle yanıt verilmedi. 

2013'te 89 bin avro kar açıklayan bir şirkete 10 milyon avro eksi hesap açılması ve bankanın işlem hacminin ciddi bir bölümüne tekabül eden bu paranın fark edilmemesi pek mümkün görünmüyor. 

Bu olaydan sorumlu tuttuğu çalışanlarını işten çıkaran ve savcılığa suç duyurusunda bulunan banka, 2 yıl içerisinde bankaya yaklaşık 1 milyon avro faiz ödeyen Airconso şirketinin son dönemde teklif ettiği yeni ödeme planlarını da kabul etmemiş.

Bize ulaşan bilgilere göre hesaplara aktarılan bu paralar şirket için kullanılmış ve özel hesaba  aktarılmamış. Sonuç olarak hem banka çalışanları, hem Airconso şirketi yöneticileri hem de bileti iptal olan binlerce gurbetçi vatandaş çok zor bir durumda kaldı.

Vakıfbank AG’nin Frankfurt Şubesi’nin adı daha önce de Deniz Feneri Derneği yolsuzluk skandalında geçmişti.

Vakıfbank AG’nin adının karıştığı bu soruşturmanın ucu nereye kadar uzanacak, onu da hep beraber bekleyip göreceğiz.

HABERE YORUM KAT