"Üstad" tiyatroseverlerle buluştu

"Üstad" tiyatroseverlerle buluştu

Ahmet Yenilmez'in yazıp yönettiği oyun, Necip Fazıl Kısakürek'in insani yönünü konu ediniyor.

İSTANBUL (AA) - Necip Fazıl Kısakürek'in hayat hikayesini konu edinen "Üstad" adlı oyun tiyatroseverlerle buluştu.

Yenilmez Sanat Merkezi tarafından hazırlanan oyun, Fatih Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde sahnelendi.

Oyunda Kısakürek'i canlandıran Burak Alp Yenilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyunu farklı sahnelerde yaklaşık 20 kez sergilediklerini söyledi.

Yenilmez, oyunun ağır bir dili olmadığına işaret ederek, "Necip Fazıl'ın iç dünyasını, o güzel şiirlerin, yazıların, kitapların ortaya çıkmasında, Necip Fazıl'ın geçtiği yolu anlatan bir oyun. Necip Fazıl'ın eserleri bilinse de hayatında ne gibi zorluklarla karşılaştığı pek bilinmiyor. Birçok değerli isim gibi, hayatına dair detaylardan çoğu insanın haberi yok." diye konuştu.

Necip Fazıl'ın hayatının tamamını bir oyunla anlatmanın mümkün olmadığına dikkati çeken Yenilmez, "Hayatın ona getirdiği acılar, Necip Fazıl'a bugün gördüğümüz şiirlerini, kitaplarını yazdırmış. Özellikle gençler için, Üstad'ın hayatına dair bir kapı aralamanın derdindeyiz. Onun hayata ve ahirete bakış açısını oyunda güzel bir şekilde verdiğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- "Necip Fazıl'ı Necip Fazıl yapan yönler"

Oyunda gazeteci karakterini canlandıran Satuk Buğra Yenilmez ise Necip Fazıl denilince öncelikle şair, ideolojik ve politik tarafının akla geldiğini dile getirdi.

Yenilmez, Necip Fazıl'ın pek bilinmeyen aile ve özel yaşamında karşılaştığı şeyleri sahneye taşıdıklarını belirterek, "Biz bu oyunda Necip Fazıl'ı Necip Fazıl yapan yönleri ele aldık. Necip Fazıl bu günlere nasıl geldi? Konuya biraz farklı yaklaştık ve Necip Fazıl Kısakürek'i bir insan hikayesi olarak anlattık." şeklinde konuştu.

Sahnede çaycı karakteriyle yer alan Ümit Öztürk de 2013'ten bu yana Yenilmez Sanat Merkezi'nde yer aldığını anlattı.

Öztürk, Necip Fazıl'ın, güçlü bir şair ve mütefekkir olduğunu vurgulayarak, Necip Fazıl'ın hayatını çaycı ve gazeteci karakterlerinin gözünden sahnelediklerini aktardı.

Ahmet Yenilmez'in yazıp yönettiği tek perdelik oyun yaklaşık bir saat sürüyor.

HABERE YORUM KAT