'Türkiye'yi kızdırırsak mülteciler gelir'

'Türkiye'yi kızdırırsak mülteciler gelir'

İtalya eski başbakanı ve Forza İtalia lideri Berlusconi, Türkiye'yle ilişkilerin bozulması halinde, mültecilerin Avrupa'ya geleceğini söyledi.

ROMA - İtalya’da merkez sağdaki Forza Italia partisinin lideri ve eski Başbakan Silvio Berlusconi, İtalyan devlet televizyonu RAI 1’de “Porta a Porta” isimli programa katılarak, gündemdeki iç ve dış konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Başta Libya’daki istikrarsızlık olmak üzere Ortadoğudaki gelişmelerin AB ve ABD’nin izlediği politikaların bir sonucu olduğunu ifade eden Berlusconi, "AB ve ABD, Arap Baharı’ndan yana oldular ama bugün gelinen noktada Libya’da batı tarafından desteklenen hükümet, aslında hükümet olarak görevini yapamıyor."dedi.

Libya’daki iç karışıklık nedeniyle komşu Tunus’un 1 milyon 400 bin Libyalıyı ağırlamak durumunda kaldığını, benzer riskin Avrupa için de olduğunu belirten Berlusconi, şöyle konuştu:

"Bugün çok ciddi bir tehlike var. Türkiye’de 2 milyon 400 bin sığınmacı var. Eğer Türkiye ile iyi ve dostane ilişkilere sahip olmayı sürdürmezsek, eğer Türkiyesınırlarını açarsa bu sığınmacılar Avrupa’ya yeniden gelmeye başlar."

Program sunucusunun Türkiye ile AB arasında geçen martta sığınmacı akınını önlemeye yönelik imzalanan anlaşmayı hatırlatması üzerine Berlusconi, "Tabii ki, biz Türkiye’nin bu sığınmacıları tutması için birtakım bedel ödedik. Eğer Türkiye ile ilişkiler bozulursa, Türkiye kapıları açmaya karar verebilir." ifadeleriyle AB’yi uyardı.

Öte yandan, eski İtalya Başbakanı, bugün hiçbir Ortadoğu ülkesinin demokrasi için hazır olmadığını, aksine adına ne denirse densin bir diktatör, kral ya da güçlü bir lider tarafından yönetilme ihtiyacı olduğunu da savundu.

HABERE YORUM KAT