'Türkiye'nin tatile değil üretime ihtiyacı var'

'Türkiye'nin tatile değil üretime ihtiyacı var'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olmasının turizm açısından isabetli olacağını söylemesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

İSTANBUL - FİN-AS Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Serim, Kurban Bayramı tatili süreleri ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’nin tatile değil daha çok üretime ve daha fazla verimliliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

Serim bayram tatili sürelerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında tatil sürelerinin ekonomik yansımalarına değinen Serim, “Kurban Bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağı sorusu henüz yanıt bulmadı. Bu konu ile ilgili Bakanlar Kurulu sonrası yapılacak olan açıklamayı bekliyoruz. Bu konu Türkiye açısından oldukça önemlidir. Ülkemizin zenginleşmesi ve güçlenmesi için bir gün bile kaybetmeye tahammülümüz olamaz" dedi.

"Uzun tatiller çalışan motivasyonunu düşürür"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin görüşlerini hatırlatarak bu görüşleri desteklediğini belirten Serim, “Sayın Bakan 'Türkiye olarak tatilden daha çok çalışmaya ve üretmeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili alınacak kararlara saygı duyuyorum' demişti. Çok yerinde bir tespit. Uzun tatiller çalışan motivasyonunu düşürürken verimliliği olumsuz yönde etkiliyor. Daha fazla üretime ve ihracata ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
 

“Tek bir gün bile çok önemli" 

Ekonomisi güçlü ülkelerin tatil sürelerinin bizden az olduğunu vurgulayan Serim, “Ülkemizin zenginleşmesi için bir gün bile kaybetmeye tahammülümüz olamaz. Tatil zamanları reel piyasanın ödemeler sistematiğini aksatıyor. Böyle uzun tatil dönemleri söz konusu olduğunda firmaların ve çalışanların çok büyük bir bölümünün faaliyetlerini durdurduğu, bunun üretimde ve tüketimde ciddi kayıplar yaşanmasına sebep olduğu unutulmamalıdır. Daha güçlü bir Türkiye için daha çok verimliliğine, daha çok çalışmaya ve üretmeye ihtiyacımız var. Gelişmiş dünya ülkelerine baktığımızda ortaya çıkan tablo bizimkinden çok farklı. İngiltere’de yalnızca 8 gün resmi tatil yapılıyor. Almanya’da 11 gün. Çoğu ülke de dini tatiller bile en fazla 2-3 gün. 10 günlük uzun ve birleştirilmiş resmi tatil süreleri yok. Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkesi Amerika, uzun resmi tatillere sahip değil. Yılda toplam da 10 gün tatil yapılıyor. En uzun resmi tatili 2 gün. Bizim tek bir tatilimiz 10 gün. Uzun tatil süreleri çalışan verimliliğini ve adaptasyonunu zedeliyor" diye konuştu.

“Tatil sürelerini uzatmak ekonomimize olumsuz etki yapacaktır" 

Turizmcilerin, Kurban Bayramı tatil sürelerinin 30 Ağustos’u da içine alacak şekilde 26 Ağustos Cumartesi gününden 4 Eylül Pazartesi gününe kadar birleştirerek 10 günlük tatil önerisinde bulunduğunu hatırlatan Serim, “Kurban Bayramı tatilinin değil 10 gün, 6 gün şeklinde uzatılması bile ekonomimiz açısından bazı kayıplara sebep olacaktır. Ekonomisi büyüyen güçlü ve zengin bir Türkiye için hep birlikte bazı şeylerden fedakarlık etmek zorundayız. Daha çok üretim için tatil sürelerinin azaltılması şart" açıklamalarında bulundu.

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

HABERE YORUM KAT