'Türkiye'nin AB üyeliği gerçek dışı'

'Türkiye'nin AB üyeliği gerçek dışı'

Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Türkiye’nin AB üyeliğinin giderek gerçek dışı olmaya başladığını söyledi.

BERLİN - Bild gazetesine konuşan Hahn, “Türkiye’nin üyeliği ne kadar gerçekçi?” sorusuna, “Türkiye ile görüşmelerin ucunun açık olduğu daha başından beri belliydi. Üyelik kriterlerine bakılırsa, Türkiye’nin uzun bir süreden beri AB’den uzaklaştığı ortada. Şayet bu tutumundan hızla uzaklaşmazsa, üyelik giderek gerçek dışı bir hal alır” karşılığını verdi.

Üyelik tüm toplumu kapsar

Hahn, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde üyeliğinin mümkün olup olmadığı yönündeki bir soruya ise, “Türkiye Erdoğan değil ve üyelik görüşmeleri süreci bütün toplumu kapsar” dedi. AB’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumunu eleştirdiğini, son olarak da anayasa değişikliği konusunda eleştiriler getirildiğini kaydeden Hahn, “Bu AB’ye sırt çevirmektir” ifadelerini kullandı.

Son gelişmeler ışığında yeniden değerlendirilebilir

Türkiye ile AB arasında yürütülen üyelik görüşmelerinin sonlandırılıp sonlandırılmayacağına üye ülkelerin karar verdiğini belirten Hahn, aralık ayında üyelik görüşmelerinin sürdürülmesi yönünde karar alındığını hatırlattı. Hahn, “Ancak, son gelişmeler ışığında bu durumun yeniden değerlendirilmesi söz konusu olabilir” diye konuştu.

Hahn, Türkiye’nin üyelik görüşmelerinin yeniden canlandırılması konusunda ise, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığını sağlaması, görevden uzaklaştırılan kamu personeli ve tutuklananların adil yargılanmasını garanti etmesi gerektiğini söyledi.

İdam cezası Deniz Yücel'i de kapsayabilir

Johannes Hahn, bunun Deniz Yücel dahil, tutuklu bulunan gazeteciler için de geçerli olduğunu ve idam cezası konusunda mesafe konulmasının gerektiğini de kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT