Türkiye'den emekli olanlar dikkat

Türkiye'den emekli olanlar dikkat

AOK Hessen Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü Necati Şuözer, yurt dışı emekli maaşına Almanya'da uygulanan hastalık ve bakım sigortasıyla ilgili bilgiler verdi.

NECATİ ŞUÖZER - 01.07.2011 tarihinde hayatımıza giren bir kanunu size tekrar hatırlatmak istiyorum.

Bazı konuları kurnazlık nedeniyle, “Bilmezler, gerek yok” düşüncesinden yola çıkarak yanlış değerlendiriyoruz.  Oysa her ay birden fazla kişi yanlış beyana dayalı bilgilerden veya sosyal güvenlik kurumları arasındaki bilgi alışverişi nedeniyle bu kanundan etkilenmektedir.  01.07.2011 tarihi başlangıç olarak alındığında, örnek olarak ortalama 300 avroluk  emekli maaşından yola çıkarsak takriben 33 avro aylık sağlık ve bakım sigortası primi ödeme mecburiyeti ortaya çıkmış olur. Bu miktarda 33 avro aylık x 12 ay  396 avro yıllık miktara denk gelmiş olur. Böyle bir durumda 5 yılık prim borcu hemen hemen 2 bin avroya denk gelmektedir. Bizim emeklilerimizin de çok büyük gelirleri olmadığından, bu toplu parayı ödemede zorluklar yaşanmaktadır.  Bu sebepten dolayı 01.07.2011 kanununa doğru bir şekilde uymanız sizin yararınıza olacaktır.

Yurt dışından alınan emekli maaşlarından Almanya´da sağlık ve bakım sigortası primleri kesilir diye yazıyorum, sağ olsun Türk basını bu işe çok duyarlı olduğu için bu bilgileri 2011 yılından beri birçok kez yayımladılar.  Ben size kanunu ve işleyişi hakkında örnekler vereceğim:

Kanun: 01.07.2011 tarihinde hayatımıza girdi. Kişinin vatandaşlığına bakılmaksınızın yurt dışından almış olduğu emekli maaşından yüzde 7,3 sağlık sigortası ve ortalama yüzde 1,1 oranında 2017 yılında ek sigorta primi ve yüzde 2,55 çocuklu, yüzde 2,80 çocuksuzlardan bakım sigortası primi kesilir.  Yani bu da en az yüzde 10,95 oranında yurt dışı emekli maaşınızdan en az yüzde 10,95 oranında sağlık ve bakım sigorta primi kesilir anlamına geliyor.

Örnek I: ilgili şahıs hem Almanya´dan hem de yurt dışından emekli maaşı alıyor ise  ve  Almanya´da ikamet ediyor ise o zaman yukarıda belirtmiş olduğum uygulama yapılır.

Örnek II:İlgili şahıs hem Almanya hem de yurt dışından emekli maaş alıyor fakat Almanya dışında yaşıyorsa, o vakit bu uygulama yapılmaz. Böyle bir durum büyük ihtimal Almanya´dan ilgili ülkeye nakil işlevi yapılmış ise o zaman ilgili şahsın Almanya´da kendisinin ödemiş olduğu yarı yüzde 7,3  sağlık sigorta, ortalama yüzde 1,1 ek sigorta ve hepsini  kendisi ödemiş olduğu yüzde 2,55 veya yüzde 2,80 oranındaki bakım sigortası primleri Almanya´dan alınan emekli maaşından kesilmez. Bu da Almanya emeklisinin üstüne eklenerek emekliye gönderilir.

Örnek III: İlgili şahısın sadece yurt dışı emeklisi var ise, o vakit, emekli maaşın miktarına bakılır. Alınan emekli maaşı 2017 yılı itibari ile 425 avroyu geçmiyor ise, o zaman ilgili kişinin Almanya’da bundan başka geliri yoksa, o zaman bu kişi Almanya´da yasal aile sigortasından ücretsiz olarak istifade eder ve yurt dışı emekli maaşından Almanya´da ekstradan en az yüzde 10,95 oranında prim ödemek zorundada bırakılmazlar. Şayet yurt dışı emekli maaşı 2017 yılı itibari ile 425 avroyu geçerse o vakit Türkiyeli sigortalılar Almanya ile Türkiye arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşması’ndan ötürü sağlık yardımlarını Almanya´da alabilme haklarına sahiptirler. Eğer ilgili şahıs yılda en  az  183 gün ve fazlasını Almanya´da geçiriyor ise o zaman A/T 21 belgesi üzerinden sağlık yardımı alabilir. Bakım sigortası için ekstra bir sigorta yapmaların tevsiye ederim.  Bunun için de yurt dışından alınan emekli maaşı Almanya`daki maaşına denk olduğundan dolayı, 450 avroya denk gelen bir emekli maaşından yola çıkarsak o vakit 450 avrodan yüzde 2,55 veya yüzde 2,80 oranında 11,47 avro aylık bakım sigortası primi ödemek şartı ile Almanya´da bakım sigortanız devam eder ve gerek olması durumunda bu hizmetten de istifade edilebilinir.

Bu bilgiler ışığında, ümit ederim, bu statüdeki kişiler şimdi daha kolay karar verebilme imkanına sahip olurlar. 

HABERE YORUM KAT
6 Yorum