Türkiye'den Almanya'ya daha çok para gönderiliyor

Türkiye'den Almanya'ya daha çok para gönderiliyor

KT Bank AG Genel Müdürü Arslan "Türkiye'den Almanya'ya yapılan transfer hacmi Almanya'dan Türkiye'ye yapılan hacmin 3 katına ulaşmış durumda" dedi.

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Kıta Avrupası ve Avro Bölgesi'nde faizsiz bankacılık iş modeline göre çalışan ilk banka ve Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın yüzde 100 iştiraki olan KT Bank AG’nin Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Kudsi Arslan, birinci ve ikinci kuşağın Türkiye’de yaptığı yatırımların, Almanya'daki üçüncü ve dördüncü kuşağı besler duruma gelmesi nedeniyle Türkiye’den Almanya’ya yapılan para transferinin Almanya’dan Türkiye’ye yapılan hacmin 3 katına ulaştığını bildirdi.

KT Bank AG'de CEO görevine 1 Nisan'da başlayan Arslan, bankanın halihazırda Mannheim, Berlin ve Frankfurt şubeleri bulunduğunu, yakın tarihte Köln Şubesi’nin de açılacağını bildirdi. 

Bankadaki çalışan sayısının yatırımların artmasına paralel her geçen gün yükseldiğini kaydeden Arslan, "Buraya Türkiye’den İslami bankacılık know-how transferi yapıyoruz. Her ne kadar Almanya, sayısı 2 bini bulan farklı ölçek ve nitelikte bankanın faaliyet gösterdiği köklü bir finans merkezi olsa da KT Bank AG ile birlikte başlayan İslami bankacılık faaliyetleri ile uluslararası bir finans merkezi olma konusunda önemli bir açılım gerçekleştirmiştir." diye konuştu.

Arslan, lisans başvurusu yaptıklarından bu yana Alman bankacılık otoritelerinin sıcak ilgisiyle karşılaştıklarını dile getirerek, "Onlar da Frankfurt’ta İslami bankacılıkla ilgili bir pencerenin açılması, yabancı yatırımcıların buraya gelerek buranın daha uluslararası olması ve daha çok sermaye çekmesi konusunda son derece açık fikirliler. İslami bankacılığın bu ülkede başarılı olmasını istiyorlar ve bu konuda bize yardımcı olmaya çalıştılar." ifadelerini kullandı. 

Bu iyi niyete rağmen Almanya’da henüz İslami bankacılığı teşvik edici somut bir adım atılmadığını, diğer geleneksel bankalarla rekabet eşitliği oluşması açısından gerekli düzenlemelerin yapılmadığını vurgulayan Arslan, bu konudaki taleplerin ilgili makamlara iletildiğini, konunun uzun bir süreci kapsayacağını bildirdi. 

 

- "Konseptimiz etik bankacılığı kapsıyor"
 

Ahmet Kudsi Arslan, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) varlık alım programına değinirken, ECB’nin fonlama imkanlarından henüz İslami bir ürün oluşturulmadığı için yararlanamadıklarını söyledi.

Arslan, "Bu parasal genişleme sonrasında oluşan likidite bolluğundan her banka sonuna kadar istifade edebiliyorken, biz bu konuda henüz alternatif bir İslami ürün oluşturulamadığı için bu kaynaklardan yararlanamıyoruz. Hatta sıfır faizli de olsa merkez bankasına verebileceğiniz bir varlık olması gerekiyor. Bizim yatırım yapabileceğimiz türdeki varlıkların da AB çerçevesinde kabul edilmediğini görüyoruz." diye konuştu. 

İslami bankacılığın geleceğinin çok açık olduğunu vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"İslami bankacılık kendi içinde etik bankacılığın da çok önemli bir temsilcisi konumunda. Aslında global konseptimiz, İslami bankacılık. Fakat bizim konseptimiz etik bankacılığı kesinlikle kapsıyor. İslami bankacılık, aslında etik bankacılık müşterilerinin tam arayıp da bulamadığı bir model. Çünkü İslami bankacılıkta İslami değerlere uygun olmayan hiçbir ürün ve sektörün finansmanı yok."

Etik bankacılık anlayışıyla Alman müşterilerinin de ilgisini çektiklerini, bireysel ve kurumsal yüzlerce Alman müşterileri bulunduğunu ifade eden Arslan, "Şu an KT Bank’ın müşteri portföyünün yüzde 30’undan fazlasını Arap vatandaşlar, yüzde 55’e yakınını Türk vatandaşlarımız ve geriye kalanını da Almanların da dahil olduğu diğer farklı milletler oluşturuyor." dedi.

 

- "Para transferi değişti"
 

KT Bank AG Üst Yöneticisi Arslan, Almanya’daki Türk vatandaşlarının Türkiye’ye yönelik para transferi profilinin değiştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Para transferlerine baktığımızda önceki yıllarda çok sayıda transfer Almanya’dan Türkiye’ye yapılıyordu. Artık bu biraz değişti. Artık birinci ve ikinci kuşağın Türkiye’de yaptığı yatırımlar, buradaki üçüncü ve dördüncü kuşağı besler duruma geldiği için Türkiye’den Almanya’ya yapılan transfer hacmi Almanya’dan Türkiye’ye yapılan hacmin 3 katına ulaşmış durumda. Bu şekliyle baktığımızda ana bankamızın Türkiye’de yaklaşık 400 şubesinin olması mükemmel bir avantaj olarak öne çıkıyor. KT Bank’ta açılacak bir hesapla, ana bankadan KT Bank’a ve KT Bank’tan ana bankaya en uygun şartlarla transfer yapan banka konumundayız."

Müşterilerinden hesap işletim ücreti almadıklarını bildiren Arslan, "Ana bankamız Kuveyt Türk yıllardır hesap işletim ücreti almayan ve gelecekte de almayacağını ifade eden bir bankadır. Bu hizmetimizle  Almanya’da öncü konumdayız." diye konuştu.

Arslan, Almanya’da öncelikle İslami bankacılığın lisans alabildiğini kanıtladıklarını, bundan sonraki en büyük hedeflerini "sürdürülebilir karlılıkla güçlü bir banka olmak" şeklinde belirlediklerini söyledi.

 

- "Türkiye’nin sürekli sürdürülebilir büyüme trendini yakalamış olması çok olumlu"

 

Ahmet Kudsi Arslan, halk oylamasının ardından Türkiye’de artık seçim ve diğer tartışmaları geride bırakarak üreten ve çalışan bir ekonomiye olan ilginin artmasını beklediklerini kaydetti. 

Türkiye’de yaşanan olağanüstü olaylara karşın 2016 büyüme rakamlarının yüksek gelmesinin ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerin ne kadar başarılı ve Türkiye’nin kendi içinde ne kadar dinamik bir ülke olduğunu gösterdiğini belirten Arslan, "Ben bu büyüme ivmesinin ekonomi yönetiminin alacağı yeni kararlarla, yeni teşvik paketleriyle daha da yukarı döneceğine eminim. Bu açıdan gelişmekte olan ülkelerde Türkiye’nin sürekli sürdürülebilir büyüme trendini yakalamış olması çok olumlu bir durum." ifadelerini kullandı. 

Körfez yatırımcılarını Almanya’da yatırıma davet eden Arslan, bu yatırımcıların ülkede İslami bankacılık alanındaki yatırım fırsatlarını değerlendirebileceklerini söyledi. 

HABERE YORUM KAT