'Türkiye, liberallikten otoriterliğe kaydı'

'Türkiye, liberallikten otoriterliğe kaydı'

Londra Üniversitesi'nde düzenlenen ‘Erdoğan Dönemi: Buraya nasıl geldik ve Türkiye’yi neler bekliyor?' başlıklı panelde konuşan uzmanlar, AK Parti iktidarının ilk yıllardaki liberal çizgiden, otoriter bir çizgiye geldiğini söylediler.

LONDRA - Londra Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren King’s College London Üniversitesi Siyaset Derneği, 1 Aralık Perşembe akşamı ‘Erdoğan Dönemi: Buraya nasıl geldik ve Türkiye’yi neler bekliyor?’ başlığı altında konferans düzenledi. Konferansa konuşmacı olarak Prof. Tahir Abbas ve Leon Aslanov katıldı.

King’s College London Siyaset Derneği’nin açıklamasına göre, konferansın darbe girişimi arkasındaki amaçlara ışık tutmak ve olayların Türkiye’nin geleceği için yaratacağı sosyal neticeleri analiz etmek amaçlı olduğunu bildirdi. Konferans, başta Londra Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından olmak üzere yoğun ilgi ile karşılandı.

'Türkiye'de milliyetçilik önemli'

Kraliyet Birleşmiş Hizmetler Enstitüsü (Royal United Services Institiute, RUSI) yüksek araştırma üyesi olan ve İstanbul Fatih Üniversitesi’nde ve Birmingham Üniversitesi’nde sosyoloji öğretim üyeliği yapmış olan Prof. Tahir Abbas, AKP’nin etnik ve dinsel karışımı bir milliyetçiliğe sarılarak darbe girişimi sonrası muhalefet partilerini büyük etkisizliğe uğrattığını dile getirdi.

Abbas, aynı zamanda liberal laikçi ve muhafazakar kesimleri bir araya getircek politikaların gerektiğini ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde AKP’nin %49,5 oy ile başarıya ulaşmasına rağmen ülkenin kritik eksenlerde kutuplaşma yaşadığını dile getirdi. Bu kutuplaşmanın önüne geçmenin en önemli yolu ise hükümetin en kısa zaman içerisinde uzlaşma politikalarına başlamak olacağını vurguladı.

'Türkiye, otoriter döneme kaydı'

Ortadoğu’yu kapsayan Küresel Risk Analizleri (Global Risk Insights) haber/analiz sitesinde analist olarak çalışan Aslanov, 1923’den beri Türk siyasetinin sürekli liberal dönemlerden otoriter dönemlere kaydığını, AKP döneminde ise bu durumun tekrarlandığını dile getirdi. AKP iktidarının ilk yıllarındaki gelişmeleri örnek göstererek Aslanov, Türkiye’nin liberal dönemden darbe girişimlerin ve tutuklamaların yaşandığı otoriter bir döneme sürüklendiğini, geleceğe ise hiç olumlu bakmadığını söyledi.

'En ağır darbeyi akademisyenler ve HDP aldı'

Darbe girişiminden en büyük zararı gören iki kitlenin akademisyenler ve HDP olduğunu dile getiren Aslanov, hükümetin akademisyenleri herhangi bir terör örgütüyle ilişkilendirerek susturabildiklerini söyledi. Böylece darbe sonrası akademisyenlerin kolayca tutuklanabildiği bir ortamın geliştirildiğini vurguladı.

Aslanov, Abbas’ın bahsettiği etnik ve dinsel duygulardan kaynaklanan milliyetçiliğin ayrıştırıcı bir ortama sebep olduğunu, Türkiye’deki sorunların çözümünün farklı etnik kimliklere ve mezheplere sahip olan vatandaşların eşit olarak sayılması ve başta Kürt sorunu olmak üzere kitleler arası sorunların çözüme bağlanması gerektiğini söyleyerek konuşmasına son verdi.

Arda Akartuna

HABERE YORUM KAT