Türkiye kökenli işçi, Belçika'da direniş çadırı kurdu

Türkiye kökenli işçi, Belçika'da direniş çadırı kurdu

İşten çıkarılmak istenen Türkiye kökenli işçi Ali Çetin, 17 yıl çalıştığı fabrikanın kapısının önüne kurduğu direniş çadırında 3 aydır hakkını arıyor.

BRÜKSEL - İşten çıkarılan işçilerin, haksızlığa uğradığını iddia edenlerin, adalet isteyenlerin Türkiye’de başvurduğu eylem biçimi olan « çadır açma » artık Avrupa’da da başvurulan bir eylem biçimi haline geldi. Son zamanlarda ülkemizde birçok yerde karşılaştığımız çadır kurma eylemine bu sefer Belçika’nın Dilşen-Stoken şehrinde bulunan bir metal fabrikasının kapısının önünde rastladık.

İki çocuk babasi Ali Çetin Belçika’da yaşayan bir Türkiye kökenli işçi. 17 yıldır çalıştığı VASCO şirketinden çıkartılmış. Farklı sebeplerden işten çıkarıldığını iddia eden fabrika yönetiminin aksine, Çetin sendikacı olduğundan dolayı işten çıkartıldığını iddia ediyor. Uğradığı haksızlığa karşı direnmeyi seçen Ali Çetin Türkiye’de de çokça rastlanılan eylem biçimi olan çadır açma eylemine başvurmuş. Türkan Albayrak’ın , Cansel Malatyalı’nın, Can Dündar-Erdem Gül için adalet isteyenlerin ve en son Oya Baydak’ın açtığı çadırın aynısını kurmuş.

Avrupa'nın göbeğinde 90 gündür direniyor

Tam 20 hazirandan beri kurduğu çadırda direnen Ali Çetin haklarını kazanacağına inanıyor.

Delegesi olduğu AABV sendikasının yeterince sahiplenmediğini belirten Ali Çetin destek bekliyor. Türkiye kökenli biri olarak Anadolu Federasyonu’nun, Belçikalı olarak ise çok sınırlı bir çevrenin direnişine destek verdiğini belirten ve yaşadığı bölgede çok sayıda Türkiye kökenli olmasına rağmen direnişinin hak ettiği desteği bulmadığına inanıyor.

“Bugün bana, yani bir sendikacıya yapılan bu saldırı yarın çalıştıkları yerde kendini güvende hisseden herkesin karşılaşacağı bir saldırıdır. Özellikle yabancı olmamdan dolayı oldugunu düşündüğüm işten çıkartılmam burada bulunan tüm yabancıları ve dernekleri ilgilendirir. Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin sonucu olan işten çıkartmaların özellikle yabancılar üzerinde olacağı açık. Benim sendikacı olmama rağmen işten çıkartılmam bunun basit bir örneğidir. O yüzden, aynı zamanda burada yaşayan yabancılar için de direndiğimi düşünüyorum. Yabancı olduğumuz için daha kolay işten çıkartılabileceğimizi zanneden işverenlere karşı direnmeliyiz, bunun böyle kolay olmadığını göstermeliyiz. Direnişimi sonuç alana kadar sürdüreceğim. Kazanacağıma inanıyorum. Burada yaşayan Türkiyelilerin desteklerini de bekliyorum.’’ diye konuşan Çetin, Türk basınının ilgisizliğinden de şikayet etti. Direnişinin 70. gününde basın açıklamasına sadece Belçika basınının gelmesine sitem eden Çetin, "Birçok gazeteye haber vermemize rağmen sadece Belçika basınının gelmesi beni bir gurbetçi bir emekçi olarak üzüyor" dedi.

HABERE YORUM KAT