'Türkiye ile sığınmacı anlaşmasıyla Avrupa süre kazandı'

'Türkiye ile sığınmacı anlaşmasıyla Avrupa süre kazandı'

Avusturya Savunma Bakanı Doskozil, "Türkiye'de yaşanan gelişmeler, AB'ye üyelik müzakerelerini daha da zorlaştırıyor" şeklinde konuştu.

SARAYBOSNA (AA) - Avusturya Savunma Bakanı Hans-Peter Doskozil, Avrupa'nın Türkiye ile yaptığı sığınmacı anlaşması ile dış sınırlarını korumak adına kendine imkan yaratmak için süre kazandığını ifade etti.

Orta Avrupa Savunma İşbirliği (CEDC) üyesi ülkelerin savunma bakanları ile birlikte Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan Doskozil, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Avrupa'nın, Türkiye ile yaptığı sığınmacı anlaşması ile dış sınırlarını koruma adına kendine imkan yaratmak için süre kazandığını belirten Doskozil, AB ile Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşmasının iptali halide, AB'nin nasıl önemler alacağına ilişkin net ifadeler kullanmadı.

Doskozil, sığınmacı krizi söz konusu olduğunda "ne yöne gidildiğinin" ve  "Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın" doğru bir şekilde gözlemlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Anlaştığımızda, sığınmacıların Türkiye'ye iadesinin yapılacağı, yani Türkiye'nin üçüncü güvenli bölge olacağı konusunda anlaşıldı. Bu halen gerçekleşmedi." şeklinde konuştu.

Türkiye'de yaşanan gelişmelerin, AB'nin vize muafiyeti konusunda müzakere etmesini zorlaştırdığını savunan Doskozil, "Bu olaylar, AB'ye üyelik müzakerelerini daha da zorlaştırıyor" şeklinde konuştu.

Doskozil, Avrupa'nın dış sınırlarını koruma adına polis güçlerinin yanı sıra askeri güçlerin de kullanılması gerektiğini söyleyerek, "Bu konu, yakın gelecekte içişleri bakanları arasında görüşülecek. Bir noktanın altını çizmek isterim. Burada vurguladığım AB sınırları değil, Avrupa sınırları." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT