Turist sayısındaki azalma sürüyor

Turist sayısındaki azalma sürüyor

Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısındaki azalma, geçen yıldaki büyük düşüşe karşın, bu yılın Mart ayında da sürdü.

İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Mart ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.0 azalarak 1.6 milyon kişiye geriledi. Böylece, Ocak-Mart döneminde gelen yabancı sayısı yüzde 6.4 azalarak 3.8 milyon kişiye düştü.

Avrupa ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısındaki azalma da devam ederek Mart ayında yüzde 25.1 düşüşle 566 bin kiye geriledi ve yılın ilk çeyreğinde Avrupa ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısı yüzde 23 gerileyerek 1.4 milyon kişiye düştü.

Buna karşılık, uçak düşürme krizinin ardından geçen yıl büyük ölçüde azalan Rusya'dan gelen turist sayısı, Mart ayında yüzde 145 artışla 59 bin kişiye, ilk üç aylık dönemde de yüzde 109 artışla 138 bin kişiye çıktı.

Turizm gelirleri ilk çeyrekte yüzde 17.1 düştü

Turizm gelirleri 2017 yılının ilk çeyreğinde geçen yıl aynı döneme göre yüzde 17.1 düşüşle 3.37 milyar dolara geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Mart döneminde ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması ise 696 dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde yabancıların ortalama harcaması 637 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 880 dolar oldu.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 azalarak, yüzde 77.9'u yabancılar ve yüzde 22.1'i de yurt dışında ikamet eden vatandaşlar olmak üzere, 4.84 milyon kişiye geriledi.

Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı da, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.0 artarak 1.9 milyon kişiye çıktı ve kişi başı ortalama harcaması 451 dolar olarak gerçekleşti.

 

HABERE YORUM KAT