Time dergisi Ata'yı kapağına taşıdı

Time dergisi Ata'yı kapağına taşıdı

Time dergisinin 93 yıl önce bugün yayınlanan 4. sayısının kapağında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk vardı.

ABD'de yayımlanan Time dergisi 24 Mart 1923 tarihli baskısında yer vermişti. Mustafa Kemal Atatürk, tüm dünyanın yakından takip ettiği ünlü Time dergisine, 4 yıl arayla 2 kez kapak oldu. Atatürk, 21 Şubat 1927'de derginin bir kez daha kapağını süsledi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, büyük devlet adamı, büyük komutan, eşsiz bir eğitimci, çağdaşlığın, bilimselliğin, aydınlığın ve gelişmenin öncüsü bir liderdi. Milleti uğruna yaptığı her mücadeleden zaferle çıktı. Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Atatürk, yaptıklarıyla, konuşmalarıyla ve davranışlarıyla sadece Türk milletine değil tüm dünya milletlerine örnek oldu.

“Avrupa’nın 400 yılda yaptığı yenileşmeyi 80 yılda yaptık”

Cumhuriyet’in ilanından bir kaç ay önce 24 Mart 1923’te Time dergisinin kapağında Atatürk vardı. 4. sayısında Atatürk’e yer veren Time’daki yazıda Anadolu topraklarında özgür bir ulus kurma mücadelesi ve kişiliği övgü ile anlatılıyordu.

Yazı o zamanlar popüler olan bir söze Atatürk’ün verdiği cevapla başlıyor. Nerede bir Türk kendisinin efendisidir? sorusuna daha önceleri Osmanlı’nın yozlaşmışlığı, zayıflığı ve “hasta adam” imajı yüzünden “cehennemde” diye cevap verilirken, bu aşağılayıcı sözü “Türkiye’de” haline getirdiğini yazıyordu.

Hakkındaki makalede, tarihçi  Arnold J. Toynbee'nin görüşlerinden de yararlanılmıştı. Profesör Toynbee,  ”Mustafa Kemal Paşa hiç şüphesiz çağdaş tarihin büyük şahsiyetlerinden biridir. hayata saçılan milli hareket ilhamıyla birlikte daha iyi bir dünya için beklemek yerine bir Türk'ün Anadolu'da kendi efendisi olabileceğinin canlı bir örneğidir” diyordu.

Atatürk'ün Time dergisine kapak yapılması ve yeni Türkiye ile ilgili
görüşler, Kurtuluş Savaşı boyunca ”Türklerin mezalim yaptığı”ndan söz eden
Amerikan basınında bir değişikliğin de işaretiydi. Atatürk, 21 Şubat 1927'de
derginin bir kez daha kapağını süsledi.

time_ataturk_kapagi.jpg

90. yaşında seçtiği 90 kapak arasında Atatürl'ü ilk sıraya koydu 

Amerikan dergisi Time, ‘Time 90. Yaşında: 90 Kapak Hikayesiyle Modern Tarih Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey” başlığı ile hazırladığı sayfada, ilk sırayı Mustafa Kemal Atatürk'ü yayınladığı baskısına ayırdı.

Dergi, 24 Mart 1923 tarihli baskıda yer alan Atatürk için ‘ Osmanlı İmparatorluğu'nun küllerinden daha sonra Atatürk olarak tanınan asker Mustafa Kemal Atatürk, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu babası olarak çıktı. Atatürk'ün laik reformları ve otoriter çizgisi on yıllar boyunca Ortadoğu'da yankı uyandıracak bir efsane bıraktı' ifadesini kullandı.

“O, bugün Türkiye'yi özgürlüğüne kavuşturan biri. O, halkını, yabancı güçlerin boyunduruğundaki bu bataktan kurtardı. Onların özündeki niteliklerini fark etmelerini sağladı ve onlara bağımsızlık düşüncesi ve hareketini getirdi.” paragrafını da ekledi. Sözcü

 

HABERE YORUM KAT