Soğuklar korkutuyor

Soğuklar korkutuyor

Sıfırın altında 37.7'yi gören şehirlerde sokağa çıkanların kaş, kirpik, saç ve bıyıklarına kırağı düştü. 

ERZURUM - Ağır kış koşullarının etkisini sürdürdüğü Doğu Anadolu Bölgesi dün gece adeta buz kesti.

Erzurum'un Tekman İlçesi'ne bağlı Hacıömer Köyü sıfırın altında 37.7 ile Türkiye'nin en soğuk yerleşim alanı oldu. Kars ve Ağrı'da ise yoğun sis nedeniyle sokağa çıkanların kaş, kirpik, saç ve bıyıklarına kırağı düştü. 

Yoğun kar yağışı ardından etkili soğuklar başladı. Soğuk hava nedeniyle bu sabah da birçok ev ve iş yerinin camları, su sayaçları ve şadırvanlar buz tuttu, araçlar çalışmadı, yolların buzlanması nedeniyle çok sayıda hasarlı trafik kazası meydana geldi. Erzurum ve Ağrı'da sabah saatlerinde etkili olan yoğun sis nedeniyle görüş uzaklığı yer yer 4 metreye kadar düştü. Kars ve Ağrı'da sokağa çıkanların ise kaş, kirpik, saç ve bıyıklarında kırağı oluştu. Buzdan adama dönenler, ilginç görüntüler oluşturdu. 

Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye'nin en soğuk yerleşim biriminin sıfırın altında 37.7 ile Erzurum'un Tekman ilçesine bağlı Hacıömer köyünün olduğunu açıkladı. Yine sıfırın altında olmak üzere termometreler, sıfırın altında olmak üzere; Ardahan'ın Göle ilçesinde 37.3, Ağrı'nın Hamur İlçesi'nde 35.8, Erzurum Havalimanı'nda 35.2, Ağrı'da 35.1, Ardahan'da 28, Kars'ta 27.6, Erzurum merkezde 26.8, Erzincan'da 16.5, Iğdır'da 18 ve Muş'ta 18.9 dereceyi gösterdi. 

Uzmanlar sokağa çıkanların soğuk ve kirli hava nedeniyle ağızlarını atkı ile sarmalarını ve soğukla mücadelede de lahana gibi ince ve kat kat giyinilmesini istedi. Hasta, yaşlı ve çocukların ise zorunlu kalmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.


Edirne'de Tunca Nehri buz tuttu

Edirne'de hava sıcaklığı sıfırın altında 7 dereceye kadar düşünce, Tunca Nehri'nin yüzeyi kısmen buz tuttu.

Balkanlar üzerinden gelen soğuk havanın etkisindeki Edirne'de gece yarısından sonra hava sıcaklığı sıfırın altında 7 dereceye kadar düştü. Soğuk hava nedeniyle 9 metreküp/saniye debisi olan Tunca nehrinin kıyı kesimlerindeki yüzeyi buz tuttu. Nehre balık tutmak için geldiğini ifade eden 62 yaşındaki Hasan Yılmaz, "Sabah erken saatlerde balık tutmak için nehre geldim. Soğuk havadan dolayı nehrin buz tuttuğunu gördüm. Uzun süredir nehirde böyle buz tutma olmamıştı" dedi. Erdinç Aslan ise soğuk hava nedeniyle nehrin buz tutmasına şaşırdığını belirterek, "Geçerken nehrin buz tuttuğunu gördüm. Genelde böyle buz tutmazdı. Hava sıcaklığı sıfırın altına düşmüş bende bakmak için nehir kenarına geldim" dedi.

Meteoroloji verilerine göre, gece yarısından itibaren sıfırın altında 7 dereceye düşen hava sıcaklığı gündüz saatlerinde ise 5 dereceye kadar yükselecek.


Siirt'te buzlanma kazalara yol açtı, Karlıova -23'ü gördü

Siirt merkez ve Bingöl'ün Karlıova ilçesinde etkili olan kar yağışı ve dondurucu soğuk hayatı felç etti. Siirt'te sabaha doğru başlayan kar yağışı okula giden öğrencileri ve araçlarıyla işe gidenleri zor durumda bırakırken, 40'a yakın maddi hasarlı kaza meydana geldi. Karlıova İlçesi'nde ise, gece hava sıcaklığı eksi 23'e düşerken, motorları donan araçlar sabah çalışmadı.

Bölgede etkili olan kar ve soğuk hava bazı kentlerde yaşamı olumsuz etkiledi. Siirt'te etkili olan kar yağışı nedeniyle sabah erken saatlerde okula giden öğrenciler ile araçlarıyla işe gidenler büyük sıkıntı yaşadı. Birçok öğrenci kayarak yere düşerken, onlarca araç da buzlanma nedeniyle hareket edemez hale geldi. Kent merkezinde buzlanma nedeniyle yaklaşık 40 maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Şimdiye kadar meydana gelen kazalarda, 16 kişi ambulansla Siirt Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne kalıdırılırken, bunlardan 6'sının yatarak tedavi gördüğü, 3 kişinin ise kol veya bacaklarında kırık olduğu belirtildi. Okula giden öğrenciler de aşırı buzlanma nedeniyle zaman zaman büyük tehlike atlattığı görüldü. Sabah erken saatlerde çocuklarını okula götürürken büyük zorluklar çektiklerini belirten veliler, meydana gelen buzlanma karşısında belediye ekiplerinin yeterli çalışma yapmamasından yakındı. Kooperatif Mahallesi'nde zincirleme trafik kazası meydana gelirken, sürücüler yolların geceden tuzlanmamasına tepki gösterdi.

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde ise kar kalınlığı 2 metreye çıkarken, hava sıcaklığı gece eksi 23'e kadar düştü. Evleri kara gömülen vatandaşlar, pencere ve kapılarının önüne küreklerle uzun süren çalışmalarla ancak açabildi. Dondurucu soğuklar nedeniyle ilçe merkezindeki onlarca araç, otomatik sistemleri ve motorları donduğu için marş basmadı. Aracı çalışanların ise buzlanma nedeniyle yolda kullanmakta oldukça zorlandıkları görüldü. Karlıova-Erzurum ve Karlıova- Bingöl karayolunda aşırı buzlanma nedeniyle araçların zincirli geçişine izin verilirken, kontrollü seyreden araçların kayma riskine karşı çok yavaş ilerlediği görüldü. İlçe merkezinde aşırı soğuk ve don olayı nedeniyle birçok evde içme suyu şebekesi dondu. Daha önce yaşanan fırtına ve tipi nedeniyle ilçe merkezinde mahsur kalan araç sürücüleri de karayollarının yeterli çalışmadığından yakındı.
 

Abant Gölü buz tuttu

Bolu'da, dün gece en düşük sıcaklık sıfırın altında 29.8 olarak ölçüldü. Soğuk hava ile birlikte Abant Tabiat Parkı'ndaki göl buz tuttu.

Son günlerde etkili olan soğuk hava nedeniyle Bolu buz kesti. Meteoroloji İl Müdürlüğü verilerine göre kent merkezinde hava sıcaklığı gece sıfırın altında 13, Batı Karadeniz Ormancılık ve Araştırma Enstitüsü'nün Sarıalan Yaylası'nda yer alan istasyonunda da sıfırın altında 29.8 derece olarak ölçüldü. Doğa harikası Abant Tabiat Parkı'nda da sıcaklık gece sıfırın altında 17-18'lere geriledi. Dondurucu soğuk ile birlikte Abant Gölü buz tuttu. 125 hektar büyüklüğündeki göl yüzeyinin tamamı buz tabakasıyla kaplandı. Abant'taki otellerin çatılarında da uzun buz sarkıtları oluştu.

HABERE YORUM KAT