Skandallar, Le Pen ile Macron’a yaradı

Skandallar, Le Pen ile Macron’a yaradı

Fransa’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasında, adayların ortaya çıkan finans skandalları rekabeti kızıştırdı. Skandallar, diğer adaylar Marine Le Pen ve Emanuel Macron’un oylarını yükseltti.

PARİS - Cumhuriyetçiler Partisi’nden en güçlü cumhurbaşkanı adayı François Fillon’un eşi Penelope Fillon’a senatoda çalışmadan maaş bağlandığı suçlaması, aday Fillon’u yarıştan kopardı. Fransa’da yapılan kamuoyu araştırmalarına göre ilk tur seçimleri için aday François Fillon’un oy oranı yüzde 18’e düştü. 

2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan ve yeniden 2017 seçimlerine aday olan Nicolas Sarkozy ise 2012 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında aşırı harcama yapmak ve naylon fatura düzenlemek suçlarından yargılanacak. Nicolas Sarkozy’nin davasıyla bağlantılı olarak 13 kişi daha sanık sandalyesine oturacak.

Temyize taşıyacak 

2012 yılı seçim kampanyasında Sarkozy’nin 42.8 milyon euro harcadığı iddiası, ülkede en çok konuşulan haber oldu. Tüm suçlamaları reddeden Sarkozy, suçlamaya konu olan gelişmelerden haberi olmadığını iddia etti. Yasalara göre söz konusu suçun cezası bir yıl hapis ve 3 bin 750 euro para cezası. Nicolas Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog, müvekkilinin suçsuz olduğunu savunarak davayı temyiz mahkemesine taşıyacaklarını söyledi.

Oyları yükseldi 

Fransa’da seçim kampanyalarında yaşanan finans skandalları, radikal sağcı Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen’in oy oranını yüzde 29’a çıkardı. Ülkenin en genç bağımsız adayı olan eski Sosyalist Partili Emmanuel Macron’un (39) oyları ise son tahminlere göre yüzde 25.

Kendisinden 24 yaş büyük Fransızca öğretmeni Brigitte Trogneux (63) ile evli olan Macron, şimdiden yedi torun sahibi. Sallantılı geçen Fransa seçim yarışında diğer adaylar arasında, Sosyalist Parti’den Benoit Hamon (49) ve Sol Parti’den Jean- Luc Melenchon (65) yer alıyor. Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen’in, Fransa’da Amerikan Başkanı Donald Trump’ın yarattığı sağcı etkiyle seçimleri kazanacağını iddia ediyor.

Levent Gündüz

HABERE YORUM KAT