Almanya'da negatif faiz dönemi

Bankalardaki mevduatlar 2,5 trilyon avroya ulaşınca, birçok Alman bankası negatif faize geçti. Artık bankada para tutan, bankaya faiz ödeyecek.

FRANKFURT - Almanya'da yaşayanların birikimlerinin 2 trilyon 494 milyar avroyu aştığı belirtilirken, maaş hesabı, mevduat hesabında 50.000 avronun altında nakit parası olanların bankalara 0.4 ile 0.6 yıllık faiz ödemesi planlanıyor.

Üste para verilecek

Sözcü Gazetesi Almanya Temsilcisi Ali Gülen'in haberine göre, bankacılık yetkisi bulunan 112 finansal kuruluş, şimdiden „negatif faiz“ uygulayacağını duyurdu bile. Finans portalı olan Biallo, şu ana kadar negatif faiz için bir para miktarı netleşmese de, Deutsche Skatbank’ın 500.000 Euro’ya kadar olan birikimlerden üste faiz alacağını duyurduğunu bildirdi.

Çok yakında, daha çok bankanın ve büyük bankaların da tasarruf sahiplerinden üste para isteyeceği belirtiliyor. Bunun nedeni de, Avrupa Merkez Bankası’nın birikim yapanlardan negatif faiz isteyeceğini duyurması oldu. Bu oranın yıllık 0.4 ile 0.6 arasında kararlaştırılabileceği belirtiliyor.

Bankalar fatura çıkaracak

Bu şekilde karar verilirse, bankaların müşterilerine daha yüksek faturalar çıkarabileceği yorumları yapılıyor. Paraların bankada güvende tutulmasının bir karşılığının olması gerektiği vurgulanırken, bir çok banka, para tuttuğu için geçen yıl Avrupa Merkez Bankası’na milyonlarca Euro ödemek zorunda kalmıştı.

Almanya’daki negatif faiz uygulamaları ve tüm önlemlere rağmen, birikimlerin 3 trilyon Euro’ya dayanması, Avrupa Merkez Bankası’nı bu yöne itmiş durumda.

Zenginliğin cezası kesiliyor

Gelişmekte olan ülkeler sıcak paraya ihtiyaç duyuyor ancak diğer yandan zengin ülkelerin kasalarından para fışkırıyor. Alman Maliyesi de, beklenin çok üzerinde artıya geçmiş durumda. Almanya ve Alman halkı, zenginliğin cezasını ödemeye hazırlanırken, yine de acil durumlar için bankalarda bir kaç bin Euro’nun bırakılması gerektiği de kesin. Uzmanlar da, paranın tümünün yatırıma yönlendirilmemesini, en azından yüzde 15 ile 20’sinin riskler için tutulması gerektiği görüşünde.

İlk yorum yazan siz olun

Avrupa Haberleri