Polonya'ya ihracat dizilerle katlandı

Polonya'ya ihracat dizilerle katlandı

Dünya genelinde 75'e yakın ülkede izlenen Türk dizileri, doğu Avrupa ülkesi Polonya ile ticareti de artırdı.

VARŞOVA - Dünya genelinde 75'e yakın ülkede izlenen Türk dizileri, doğu Avrupa ülkesi Polonya ile ticareti de artırdı. Halen 8 dizinin gösterildiği Polonya'ya ev tekstiliihracatı son 2 yılda yüzde 300 arttı.

Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Koray Akgüloğlu, Polonya'da yayınlanan Türk dizilerinin ekonomik ilişkileri etkilediğine işaret ederek, bu ülkede 2014 yılında yayınlanmaya başlayan "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin en çok izlenen yabancı dizi haline geldiğini dile getirdi.

Akgüloğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda 8 tane dizimiz var. O dizilerde Türkiye'deki modern hayat tarzı gösteriliyor. Pazarın canlı olduğu, uluslararası kurallara uygun, ticaret ve iş birliği yapma imkanına sahip bir nüfusun olduğu anlatılıyor. Örneğin Muhteşem Yüzyıl, tarihi bir dizi ama bu ülkelerle dostluğumuz, tarihsel bağlarımız anlatılıyor ve aslında bir Avrupa ülkesi olduğumuz vurgulanıyor.

Ticareti artırmamız için bu dizileri daha iyi kullanmamız gerekiyor. Örneğin ev tekstili sektöründe son 2 yılda Türk firmalarının ihracatı yüzde 300 arttı. Polonya'da mağaza açan firma sayısı 4 yıl önce 10'u geçmiyordu, bugün 100’ün üzerinde. Türkiye'de bilinen ve bilinmeyen birçok markanın burada mağazası var."

Türkiye'nin Slav ülkelerine ihracatını artırması için dizi ve film gibi yapımlara ağırlık vermesi gerektiğini kaydeden Akgüloğlu, bu ülkelerle ortak çalışmaların da yapılabileceğini ifade etti.

 Tolga Albay

HABERE YORUM KAT