Nuriye ve Semih'e AİHM yolu kapandı

Nuriye ve Semih'e AİHM yolu kapandı

AİHM, açlık grevinde 147'inci günü geride bırakacak olan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın serbest bırakılma talebini reddetti.

ANKARA - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), açlık grevi yapan tutuklu Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tahliye taleplerini reddetti.

Sincan 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan ve Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde davaları devam eden Gülmen ve Özakça'nın avukatları aracılığıyla AİHM'e yaptıkları tahliye başvurusu reddedildi.

29 Haziran 2017 tarihli başvurularında, açlık grevi sonucu sağlık sorunları yaşadıkları, tutukluluk koşullarının sağlık durumlarını daha da kötüleştirdiği belirtilen Gülmen ve Özakça'ya AİHM, daha önce de açlık grevini sona erdirme ve gerekli tıbbi muayenelerin yapılması için yetkililerle etkin biçimde iş birliği yapma çağrısında bulunmuş, hükümetten de başvuranların sağlık durumlarıyla ilgili bilgi talep etmişti.

AİHM, bugün verdiği ret kararında, mahkemeye sunulan sağlık raporları ve diğer bilgiler ışığında, Özakça ve Gülmen'in Sincan Devlet Hastanesinde tutuklu bulunmalarının, başvuranların hayatı açısından gerçek ve yakın bir tehlike oluşturmadığını belirtti.

Ayrıca AİHM yaptığı değerlendirme neticesinde, Gülmen ve Özakça'nın tedbiren tahliye taleplerini reddetti.

nuriye-semih.jpg

AİHM açlık grevine son vermeye davet etti

AİHM ayrıca Gülmen ve Özakça'yı açlık grevine son vermeye davet etti.

Başvuranların "yaşam hakkı" ve "kötü muamele yasağı" kapsamında gerekli tüm tedbirlerin alınması ve hastanede bakımlarının titizlikle sağlanmasının hükümetten beklendiği belirtilen AİHM kararında ayrıca açlık grevini sonlandırmak gerekip gerekmediğine karar vermek amacıyla cezaevindeki hastanede, başvuranların istediği takdirde kendi seçtikleri hekim ile görüşebilmesine imkan tanınması istendi.

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

 

HABERE YORUM KAT