'Nevruz Türk halklarının yeni yıl bayramıdır'

'Nevruz Türk halklarının yeni yıl bayramıdır'

Sovyetler Birliği'nin dağılması sonucu Türk dili konuşan toplulukların bağımsızlığını kazanmasıyla önem kazanan Nevruz Bayramı, bu bölgelerde büyük coşkuyla kutlanıyor.

TÜRKİSTAN – Bu yıl "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilen Kazakistan’ın Türkistan kentinde de halk, her yıl Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin bulunduğu alanda Nevruz'u çeşitli kültürel ve sportif etkinliklerle geçiriyor.

Kazak, Özbek, Tacik ve Kırgızların yaşadığı çok uluslu Türkistan halkı, türbe alanında kurdukları çadırlarda milli yemeklerin yer aldığı sofralar hazırlıyor, dışarıda da güreş gibi milli spor oyunları oynanıyor.

'Nevruz Türk halklarının yeni yıl bayramıdır'

Her yıl nevruzu Hoca Ahmet Yesevi Türbesi alanında kutlayan Türkistan kenti sakini Ulbala Saudabayeva, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Kazakistan halkının baharın başlangıcı olan nevruza büyük önem verdiğini söyledi. 

Saudabayeva, "Nevruz'un, Kazakistan bağımsızlığını kazandıktan sonra resmi olarak kutlanmaya başlamasında Cumhurbaşkanımızın (Nursultan Nazarbayev) katkısını vurgulamak istiyorum. Nevruz Türk halklarının yeni yıl bayramıdır." ifadelerini kullandı.

Saudabayeva, nevruzun kavga edenlerin barıştığı, insanların birbirini affettiği gün olduğunu vurguladı.

'Nevruz Türk halklarının yeni yıl bayramıdır'

"Halkımız milli değerlerini unutmamalı"

Emeklilik yaşına gelen Kuttıgız Talmagat, her yıl Nevruz'da Türkistan kentindeki Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin alanında düzenlenen el sanatları sergisinde keçi tüyünden yapılan Kazakların milli halısını sergiliyor.

Talmagat, "10 yaşındayken, annem sırmak dikmeyi öğretti. Halkımız milli değerlerini unutmamalı. Bunun için her yıl nevruzda sırmağı sergiliyorum.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT