Merkel: Karar sert ve orantısız 

Merkel: Karar sert ve orantısız 

Türkiye'de gözaltına alınan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasına Almanya'dan tepkiler sürüyor.

BERLİN -  Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması ile ilgili olarak Başbakan Angela Merkel’den de bir açıklama geldi. Yücel’in tutuklanması haberinin “acı ve hayal kırıklığına” yol açtığını kaydeden Merkel, Deniz Yücel’in gönüllü olarak ifade vermeye gittiğine işaret ederek alınan kararın sert ve orantısız olduğunu vurguladı.

Deutsche Welle'nin aktardığına göre, Merkel açıklamasında “Alman hükümetinin Türk adaletinden Yücel'e muamalesinde basın özgürlüğü ilkesini dikkate almasını beklediğini” vurguladı. Merkel, “Deniz Yücel’e adil ve hukuk devletine uygun bir muamele için güçlü bir şekilde çaba göstermeye devam edeceğiz. Yücel’in yakında özgürlüğüne geri kavuşmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

"Orantısız bir karar"

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Deniz Yücel'in tutuklanmasını sert bir dille eleştirdi. "Bu çok sert ve bu nedenle de orantısız bir karardır" değerlendirmesinde bulunan Gabriel, Deniz Yücel'in kendi isteği ile soruşturma çerçevesinde ifade vermeye gittiğine işaret etti.

"Türk-Alman ilişkileri için zor bir dönem"

Gabriel açıklamasında, “Türkiye’de üzücü bir dönem yaşandığını” belirterek “Türk-Alman ilişkileri için de zor bir dönemde” bulunulduğunu kaydetti. Gabriel, Deniz Yücel’in durumunun “hukuk devletinin temel ilkelerini uygulanması ve basın ve ifade özgürlüğünün değerlendirilmesi açısından iki ülke arasındaki farkı ortaya koyduğuna” vurgu yaptı. 

"Deniz Yücel derhal özgürlüğüne kavuşmalı" 

Bu durumu Türkiye’ye en açık şekilde ifade edeceklerine belirten Gabriel, Deniz Yücel’in derhal özgürlüğüne kavuşması ve davanın olumlu bir şekilde sonuçlanması için her türlü çabayı kararlılıkla göstereceklerini ifade etti. 

Öte yandan, Salı günü Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği Binası önünde bir protesto gösterisi düzenlenmesi planlanıyor. Gösteriye Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir’in yanı sıra milletvekilleri  ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün temsilcilerinin katılması bekleniyor. 

Hükümetin açıklaması 

Yücel'in gözaltına alınmasının ardından federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmede, Yücel'in soruşturma sürecinin adil ve hukuk ilkelerine bağlı kalınarak yürütülmesi gerektiği talebini ilettiğini açıklamıştı.

Ayrıca Alman Federal Meclisi'nden 160 milletvekili de Almanya'daki Türkiye Büyükelçiliği'ne yazdığı mektupta Yücel'in serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Türkiye'de halen 151 gazeteci cezaevinde. Sınır Tanımayan Gazeteler'in verilerine göre oağanüstü halin ilan edilmesinden bu yana da KHK'larla 149 gazete, radyo ve televizyon kapatıldı.

 

HABERE YORUM KAT