Merkel, çifte vatandaşlığın kaldırılmasına karşı

Merkel, çifte vatandaşlığın kaldırılmasına karşı

CDU'nun çifte vatandaşlığın kaldırılmasına yönelik önerisine karşı çıkan Merkel, "Bence bu karar yanlış. Zaten bu yasama yılında bir değişiklik de olamaz" dedi.

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin çifte vatandaşlığın kaldırılması yönünde aldığı karara karşı çıktı.

Başbakan Merkel, bugün Essen kentinde sona eren CDU parti kurultayından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile çifte vatandaşlık konusunda varılan uzlaşmadan vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Bu yasama döneminde değişiklik olmayacak." dedi.

"Bu kararı şahsen yanlış buluyorum." ifadesini kullanan Merkel, çifte vatandaşlık konusu üzerinden de seçim kampanyası yürütmeyeceklerini kaydetti.

CDU'nun gençlik kollarını oluşturan "Genç Birlik" (Junge Union) tarafından bugün parti kurultayında çifte vatandaşlığın kaldırılması yönünde sunulan bir önerge 300'e karşı 319 oyla kabul edilmişti.

SPD’den de tepki var

Bu karar SPD'li Adalet Bakanı Heiko Maas ve muhalefet partisi temsilcilerinin de tepkisini çekmişti.

Temmuz 2014'te Federal Mecliste (Bundestag) çıkarılan yasayla Almanya’da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor.

Almanya'da doğup büyüyen yabancı ailelerin çocukları 2014 yılı sonuna kadar yasal olarak önce doğrudan çifte vatandaş oluyor, daha sonra 18 ile 23 yaş arasında iki vatandaşlıktan birini kabul etmek zorunda bırakılıyordu.

CDU ile SPD arasında varılan uzlaşma doğrultusunda 2014 yılı aralık ayından beri bu gençler çifte vatandaşlığa sürekli olarak da sahip olabiliyor.

HABERE YORUM KAT