Macron ve Merkel anlaştı

Macron ve Merkel anlaştı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ilk ziyaretini Berlin'e gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Merkel, "Karşılıklı güven içinde, dostane ve yakın çalışacağımızı kararlaştırdık" dedi.

BERLİN - Almanya ile Fransa arasındaki iş birliğinin önemini, bunun AB için ne gibi sorumluluk  olduğunu bildiğini vurgulayan Merkel, “Biz ülkelerimizdeki insanların faydası için karşılıklı güven içinde, dostane ve yakın çalışacağımızı kararlaştırdık” dedi. Macron’un Almanya’dan ne beklediğini söylemesi gerektiğini ifade eden Merkel, “Almanya’nın çıkarları Fransa’nın çıkarlarına yakından bağlıdır. Avrupa iyi olursa Almanya da iyi durumda olur. Fransa güçlü olursa Avrupa iyi durumda olur” dedi. Merkel, görüşmede somut olarak AB politikası, ortak iltica yasası ve ticari ilişkileri ele aldıklarını belirterek, ikili ilişkileri yeniden geliştirmeyi kararlaştırdıklarını kaydetti. Bunun ilişkilerde yeni bir dinamizm getireceğini söyleyen Merkel, iki ülkenin yapacağı projeleri temmuz ayındaki ortak bakanlar konseyinde görüşeceklerini aktardı. 

Avrupa’da nasıl bir hazineye sahip olunduğunu Fransa ve Hollanda’daki seçimlerin gözler önüne serdiğini anlatan Merkel,  Avrupa’nın güçlenmesi ve sağlamlaştırılması için tarihi, hassas bir anda bulunulduğunu kaydetti. Merkel, Avrupa’daki sözleşmelerin değiştirilmesi konusundaki soru üzerine, dünyanın değiştiğini belirterek, “Almanya açısından ihtiyaç duyulduğunda ve gerekli görüldüğünde sözleşmelerin değiştirilmesi mümkün. Öncelikle ne yapmak istediğimiz konusuna bakmamız lazım. Bu sözleşmelerin değiştirilmesini gerektiriyorsa, buna hazırız” dedi.

HABERE YORUM KAT