Lavaş UNESCO listesine girdi

Lavaş UNESCO listesine girdi

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne yufka ve lavaş, dahil edildi.

ANKARA - "Lavaş-yufka"nın dün Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne kaydedilmesi ile birlikte Türkiye, "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi"ne en çok unsur kaydettiren 10 ülkeden biri oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı'nda, Türkiye adına bir ulusal, iki de çok uluslu dosyanın Temsili Liste'ye kaydedilmek üzere sunulduğu anımsatıldı.

Açıklamada, "Geleneksel Çini Ustalığı"nın "ulusal dosya" olarak, "İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka"nın "çok uluslu dosya" ve "Nevruz"un da "çok uluslu genişleme dosyası" olarak komiteye sunulduğu ifade edildi.

Azerbaycan'ın moderatörlüğünde Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan tarafından sunulan "İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka" dosyasının dün gerçekleştirilen toplantıda kabul edildiği hatırlatılan açıklamada, böylelikle somut olmayan kültürel miras "Lavaş"ın Türkiye adına da "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi"ne kaydettirilmiş olduğu aktarıldı.

Açıklamada, "Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun eş güdümünde UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı'na adeta çıkarma yapan Türkiye, böylece listeye kayıtlı kültürel miras sayısını 13’e ulaştırarak, en çok unsur kaydettiren 10 ülkeden biri oldu." ifadelerine yer verildi.

- Sırada "çini sanatı" var

UNESCO komite toplantısında, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne 2009 yılında kaydettirilen "Nevruz" kültürünün UNESCO’da kayıtlı olduğu coğrafyanın da genişlediğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 7 ülkeye Afganistan, Tacikistan, Kazakistan, Irak ve Türkmenistan'ın ilave edildiği bildirildi.

Açıklamaya göre, Etiyopya'daki UNESCO toplantısının bugünkü bölümünde ise Türkiye'nin tek başına sunduğu "Geleneksel Çini Ustalığı" dosyası görüşülecek. Çini sanatının da listeye tescil edilmesiyle Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Mirası'ndaki unsur sayısı 14'e çıkacak.

- Uluslararası tanıtımları UNESCO yapıyor

İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kaydedilen unsurların uluslararası tanıtımları UNESCO tarafından yapılırken, söz konusu liste ülkelerin kültürel diplomasilerine ve kalkınma bağlamındaki kültür endüstrilerine güç sağlıyor.

Türkiye’nin daha önce UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydettirdiği unsurları şöyle:

Meddahlık Geleneği (2008), Mevlevî Sema Törenleri (2008), Âşıklık Geleneği (2009), Karagöz (2009), Nevruz (Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan ile ortak dosya-2009), Geleneksel Sohbet Toplantıları (Yaren, Barana, Sıra Geceleri ve diğer-2010), Alevî-Bektaşî Ritüeli Semah (2010), Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali (2010), Geleneksel Tören Keşkeği (2011), Mesir Macunu Festivali (2012), Türk Kahvesi ve Geleneği (2013) ile Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı (2014)





 

HABERE YORUM KAT