'Kürtlüğünüzle iftihar edin, gurur duyun'

'Kürtlüğünüzle iftihar edin, gurur duyun'

Başbakan Yıldırım, Batman'da miting alanında bulunanlara Kürtçe seslendi.

BATMAN - Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindekileri hava alanında Batman Valisi Ahmet Deniz ve partililer karşıladı. Daha sonra otobüsle şehir merkezine gelirken yolda ellerinde Türk Bayrakları bulunan bir grup, Başbakan Yıldırım'a sevgi gösterisinde bulundu. Başbakan Yıldırım da otobüsü durdurarak, kalabalığa kısa bir süre seslendi. Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "Evet sevgili kardeşlerim, hazır mıyız? 16 Nisan'a hazır mıyız?" sorusuna buradaki grup, "Evet" diyerek karşılık verdi.

Valilik binası önünde düzenlenen miting alanına gelen Başbakan Yıldırım, buradaki vatanadaşların sevgi gösterisiyle karşılandı. Burada kendisini bekleyen kalabalığa konuşan Başbakan Yıldırım, 2007 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı halk oylamasında Batmanlılar'ın yüzde 96 oranında "evet" dediğini hatırlatarak, "Batmanlılar sıkı durun, 2007 Cumhurbaşkanlığı halk oylamasında yüzde 96 ile evet dedi. Şimdi Batman hazır mı? 16 Nisan'da yeni bir rekor yazmaya hazırmısınız? Batman özgürlüğe, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne evet demeye hazır mı? Demokrasiden korkanlara en güzel cevabı siz verdiniz. 15 Temmuz'un nöbetçisi, 16 Nisanın evetçicisiniz. Biz birlikte Türkiyeyiz. Kürt, Türk, Arap, Alevi, Süni değilmiyiz? Hep bir kardeş. Bizi yakar bizim ateş, o halde söndürmektir çaresi. Hepimiz bu ülkede ev sahibiyiz, her vatandaşımız başımızın tacıdır" dedi.

"ERE ERE HEZAR CAR ERE (EVET EVET BİN KEZ EVET)

Eski Türkiye'de, anadilin yasak olduğunu, anaların yavrularıyla konuşmasının yasak olduğunu, kitap ve harflerin yasak olduğunu hatırlatan Başbakan Yıldırım, Kürtçe olarak, "Ama şimdi ere, ere hezar car ere. (Evet bin kez evet)" demesi alanda bulunanlar arasında coşku yarattı. 

Yasaklarla birlikte yol kontrolleri, boşaltılmış köylerin varlığından da bahseden Başbakan Yıldırım, "Eski Türkiyede yasaklar vardı. Ana dil yasaktı. Kürtçe yasaktı. Ama şimdi, ere ere hezar car ere (Evet, evet bin kez evet). Türküler, şarkılar yasaktı. Anaların kendi yavrularıyla konuşması yasaktı. Kitaplar yasaktı, harfler yasaktı. Yol kontrolleriyle, boşaltılmış köylerle ıssıszdı bu topraklar. Sokakta, okulda, devlet dairelerinde vatandaşa dayatılan anlamsız kurallar vardı. Üniversitelerde başörtüsü yasağı, fırsat eşitsizliği, yoksulluk, adaletsizlik, darbeler vardı. 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat darbeleri vardı. Millet iradesine operasyonlar yapıldı. Dersim'de, Maraş'ta, Sivas'ta, 17-25 Aralık'ta ülkenin birlik, beraberliğine operasyonlar gerçekleştirildi. 15 Temmuz'da FETÖ'cü hainler 250 can aldı. Türkiye bütün acıları yaşadı. Bu badirelerden geçen gençler, bu ana geldi. AK Parti bu olayların yaşanmaması adına 15 yıl önce milletle el ele, gençlerle el ele, gönül gönüle yola çıktı. Bu zulmün sona ermesi için mücadel ettik. 80 milyonun kardeşliğinin sağlamlaştırmak için mücadele ettik. İşte geçmiş Türkiye ile gelecek Türkiye arasındaki farkı düşünmenizi istiyorum kardeşlerim. Şiddet yoluyla milleti esir almayı düşünen insanların halini düşünün, yoksulluğu istismar eden terör örgütünü düşünün. Hayır cephesinde şer odakları gönül gönüle verenleri düşünün. Neyin peşindeler? sorgulamanızı istiyoruz. Bunlar Türkiyeyi eski günlere götürmek için çete kardeşliği yapıyorlar. 12 Eylül'de olduğu gibi bugün bir kez daha yan yana geldiler, kafa kafaya verdiler. Kurulan tezgahı Batman görür mü? Şer odaklarına sesleniyorum; halkın iradesine ipotek koyamazsınız, işte Batman burada, ay yılldızlı bayraklarla size en güzel cevabı veriyor. 16 Nisan'da millet evet mühürü vuracak. Çetelerle, terör örgütlerinde de yeni bir dönem başlayacak. Güçlü, demokratik bir Türkiye'nin kapıları sonuna kadar açılacak. Batman terörle, çetelerle, bölücülerle PKK'lılarla mücadelede yanımızda mı? Bu oyunu bozacakmıyız, bu tezgahı alt üst edecekmiyiz?" dedi.

"ŞANS VERDİĞİNİZ HDP, KANDİLİN EMRİNE GİRDİ"

Batman'ın il olmasının ardından kaderine terkedildiğini kaydeden Başbakan Yıldırım, halkın oyunu alan Ankara'da hukuk terazisine taş koyduğunu anlatarak, "Değerli kardeşlerim, Batman'ın güzel insanları, geçmişte Batman'ı il yaptılar. Bir plaka verdiler, ondan sonra öylece bıraktılar. Neden? Çünkü onlar Ankara'da demokrasiyi gecikmtirme oyunları kurarken, Gercüş ve Hasankeyf'in geleceği onları çok da ilgilendirmedi. Onlar Ankara'da hukuk terazisine taş koyarken, Batman'daki vatandaşı hissetmediler. AK parti ise Batman'ı Türkiye'nin geleceğine hazırlamak için çalıştı. Batmanlılar'ın yüzünün gülmesi için çalıştı. Bizim siyasetimiz değerli kardeşlerimiz, bu terör örgütüne sizler 7 Haziranda HDP'yle bir şans verdiniz. Dediniz ki 'artık çözüm olsun, kardeşlik olsun.' Ama onlar bu şansı kullanamadılar, Kandil'in emrine girdiler. Çukurlar kazdılar, hendekler kazdılar. Gelceğimiz gençlerin geleceğini karartttılar. PKK terör örgütünün Kandil'in Batman gibi bir sorunu yok, bölge gibi, Kürtler gibi bir sorunu yok. Ancak Batmanmızın da, Diyarbakır'ın da, bölgede yaşayan Kürt kardeşlerimizin de PKK gibi bir sorunu var. Bu sorunu gündemden çıkarmaya hazır mı Batman? Bunları aramızdan defetmeye varmısınız? Kürtlüğünüzle iftihar edin, gurur duyun. Araplılığınızla gurur duyun. Ama bir şeyle daha gurur duyun, ayyıldızlı bayrağımızla Türkiye Cumhuriyeti ile devletimizle gurur duyun. Çünkü kaderimiz bir, tasamız biz, gelecğeğimiz birdir bizim. Bizim siyasetimizde çözümsüzlüğü dayatan, çukur siyaseti değil, biz eser siyaseti, hizmet siyaseti yapıyoruz" diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasının sonunda da Kürtçe başladığı, Türkçe devam ettirdiği konuşmasını yine Kürtçe, "Kararımız ere ere ere (Evet, evet evet). Ser sera ser çava (Başım üstüne, gözüm üstüne" diyerek tamamladı.

HABERE YORUM KAT