İtalya'daki depremde ölü sayısı artıyor

İtalya'daki depremde ölü sayısı artıyor

İtalya’nın batısındaki Ischia Adası'nda dün akşam meydana gelen depremde ölü sayısı 2’ye yükselirken, arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

ROMA - İtalya’nın batısındaki Ischia Adası'nda dün akşam meydana gelen depremde ölü sayısı 2’ye yükselirken, arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İtalyan haber ajansı ANSA’nın haberine göre, Napoli kentinin batısındaki turistik Ischia Adası açıklarında dün akşam yerel saatle 20.57’de (TSİ 21.57) meydana gelen depremde ölü sayısı 2'ye yükselirken 1'i ağır 39 kişi de yaralandı.

Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünün (INGV) yerin 5 kilometre derinliğinde 4,0 büyüklüğünde yaşandığını bildirdiği depremde arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Enkaz altında kalan 7 aylık bebek sağ kurtarıldı

Gece boyu yürütülen çalışmalarda, ailesiyle birlikte enkaz altında kalan 7 aylık bir bebek sağ kurtarıldı. Kurtarılan bebeğin, sağlık durumunun iyi olduğu ifade edildi.

Arama-kurtarma ekipleri, depremin üstünden 12 saat geçmesine rağmen hala enkaz altında olan 2 çocuğu kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan ülkede uzmanlar, 4,0 büyüklüğündeki depremin bu denli yıkıntıya, can ve mal kaybına yol açmasını ise iki nedene bağladı. Sarsıntının yerin sadece 5 kilometre derinliğinde gerçekleştiğine dikkati çeken uzmanlar, bir diğer neden olarak da adadaki evlerin kaliteli malzemeden inşa edilmemesinden hasarın çok olduğuna işaret etti.

Depremin yarattığı endişe nedeniyle adada bulunan bin kadar turist ise dün geceİ feribotlarla adadan tahliye edildi.

Hasar tartışması

İtalya’nın Ischia Adası açıklarında meydana gelen 4 büyüklüğündeki bir depremin, 2 kişinin ölümüne, en az 39 kişinin yaralanmasına ve 6 ev ile bir kilisenin yıkılmasına neden olması tartışmaya yol açtı.

Uzmanlar, bu ölçekteki bir depremin, bu kadar hasara yol açmış olmasına tepki gösterirken, bunun nedeninin, “kuralsız” yapılaşma ve önlemler konusunda yetersiz kalan “siyasilerin sorumsuzluğu” olduğu konusunda birleşti.

Jeologlar Birliği Konseyi Başkanı Francesco Peduto, “Hükümet ve parlamento, çıkarlar ve lobilerden uzak durarak, ajandalarının merkezine derhal yapıların iyileştirilmesi meselesini almalı” diye konuştu.

“Bu kadar küçük bir depremde bu denli hasar korkutucu” diyen Peduto, ülkenin orta kesiminde 24 Ağustos 2016’da meydana gelen ve 300 kişinin öldüğü depremin ardından, depreme dayanıklı olmayan yapıların iyileştirilmesine ilişkin hiçbir şey yapılmadığını öne sürerek, “Şu ana kadar sadece çene çalındı” dedi.

Jeolog Mario Tozzi de, bu manzaranın, deprem riskini her zaman yadsıyan bilindik bir İtalya’yı ortaya koyduğunu dile getirdi.
 

“G8 ülkesinde, 4 büyüklüğündeki depremde binalar yıkılıyor" 

Uzmanların görüşlerini haberleştiren La Repubblica gazetesi de, İtalya’nın sismik bir ülke olduğunu yetkililerin unuttuğunu ve ülkenin bir kez daha enkazlarla karşı karşıya kaldığını yazdı. 

Dünyanın sanayileşmiş 8 ülkesinin oluşturduğu G8’e (Rusya’nın yokluğuyla artık G7) üye İtalya’da, 4 büyüklüğünde bir depremle ölünebilmesini eleştiren gazete, bu nedenle tartışmaların kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Gazete, politikacıların ve yerel yöneticilerin sorumsuzluğunun kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

Adadaki Rizzoli Hastanesi de, ağır hasar gördüğü gerekçesiyle boşaltılmış, hastalar Napoli kentindeki hastanelere taşınmıştı.
 

2 bin 600 kişi de evlerini boşaltmak zorunda kaldı.

Ischia Adası’nın Casamicciola kasabası merkez üssü olan 1883 yılındaki 5.8 büyüklüğündeki bir deprem de, 2 binin üzerinde kişinin ölmesine yol açmıştı.

 

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

HABERE YORUM KAT