İtalya: Türk sığınmacılara hazır olmalıyız

İtalya: Türk sığınmacılara hazır olmalıyız

İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Boldrini, "Avrupa, Türk sığınmacıların gelişine hazır olmalı" dedi.

ROMA - İtalya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, darbe girişiminin ardından yapılan büyük operasyonlar ve görevden uzaklaştırmalar ile bireysel özgürlükleri kısıtlanan Türk sığınmacılara hazır olmaları ve onları kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

Rainews24 haber kanalına konuşan Laura Boldrini, her şeyden önce ne olduğunu anlayamayan ve zor anlar yaşayan Türk halkına dayanışma ve yakınlığını ifade etmek istediğini söyleyerek, "Onlar, yakınındaki insanların tutuklandığını, işinden kovulduğunu görüyorlar" dedi.

 

"Sivil darbe izlenimi veriyor"

Boldrini, uluslararası toplumun darbe girişimini kınamakla çok iyi yaptığını, ancak bugün Türkiye'de olanların hukukun üstünlüğünden uzak göründüğünü dile getirerek, "Darbe, kesinlikle demokrasiyi getiren araç olamaz. Ancak şimdi Türkiye'de olanlar gerçekten de bir sivil darbe izlenimi veriyor" iddiasında bulundu. İtalya devlet protokolünün üç numaralı ismi, çok sayıda hukuk insanının, eğitimcinin, kamu çalışanının görevlerinden uzaklaştırılması, tutuklanmasının hukukun üstünlüğüyle örtüşmediğini belirtti. Bir ülkenin sadece seçimler yaparak demokratik olamayacağını, her türlü kurala uyarak demokratik olabileceğini ifade eden Laura Boldrini, "Aksi halde artık demokratik değildir" diye konuştu.

 

"Türk sığınmacılara hazır olmalıyız" 

Boldrini, bu durumda Avrupa'nın neredeyse Türk sığınmacıların gelişine hazır olması gerektiğini de söyleyerek, "Cenevre Sözleşmesi'ne göre bireysel özgürlüklere saygı duyulmaması halinde kaçan mültecileri kabul etmeliyiz. Ne yazık ki şimdi Türkiye'de olan da budur" diyerek, mevcut durumda Türkiye'de bireysel özgürlüklere saygı duyulmadığına işaret etti.

 

"Türkiye ile anlaşma yapmak yanlıştı" 

AB'nin, hukukun üstünlüğüne saygı duymayan ülkelerle uzlaşamayacağını kaydeden Boldrini, sığınmacılarla ilgili Türkiye ile yapılan anlaşmanın da yanlış olduğunu öne sürdü.

1998-20112 yılları arasında Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Yüksek Komiserliği Sözcülüğü de yapmış olan Boldrini bunu, "Çünkü bu ülke, gerekli sivil koşullara sahip değildi. İlkelerden ve yetkilerden feragat edildi. Sığınmacılara garanti edilmesi gereken şeyler, kendi vatandaşlarına dahi sağlanmadı" diye açıkladı.

Şimdi AB'nin, hakların korunması konusunda kolektif hareket etmesi gerektiğini de ekleyen Boldrini, "Bir acil durumla başa çıkmak için Avrupa'yı insan hakları kıtası haline getiren temel haklar ve ilkelerden feragat edemeyiz. Pes edersek onlar kazanmış olur, çünkü ilkelerimizden feragat eden biziz" diye sözlerini sürdürdü. Geçtiğimiz günlerde gerek Boldrini gerek bazı siyasi parti temsilcileri AB'ye, Türkiye ile yaptığı anlaşmayı derhal durdurması çağrısı yapmıştı.

 

HABERE YORUM KAT