İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği’nden ‘Atatürk ve Cumhuriyet Haftası’

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği’nden ‘Atatürk ve Cumhuriyet Haftası’

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 78. Yıldönümü vesilesiyle ‘Atatürk ve Cumhuriyet Haftası’ düzenleyerek Londra’da çeşitli etkinliklerde andı.

LONDRA - İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 78. Yıldönümü vesilesiyle ‘Atatürk ve Cumhuriyet Haftası’ düzenleyerek Londra’da çeşitli etkinliklerde andı. Hafta boyunca düzenlenen anma gecesi, konferans ve törene Nuri Ulusu’nun oğlu Mustafa Kemal Ulusu da katıldı.

10 Kasım 2016’da anma gecesi ile başlayan etkinliklere onur konuğu olarak katılan Mustafa Kemal Ulusu, Atatürk’ün yanı başında 12 yıl kütüphaneceisi olarak görev yapmış olan babası Nuri Ulusu’nun Ulu Önder ile beraber anılarını ve hatıralarını Londra’daki Türk toplumu ile paylaştı. 

Konuşmasına ‘Atatürk’ün Yanı Başında’ kitabının tanıtımı, Nuri Ulusu’nun TRT’de yaptığı röportajın görüntüleri ve Atatürk ile birlikte hiç görülmeyen fotoğraf gösterisi ile eşlik eden Ulusu, katılımcılara duygulu anlar yaşattı.

Anma gecesinde ilk konuşmayı gerçekleştiren İngiltere ADD Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Belma Ötüş Baskett, Atatürk ile karşı karşıya geldiği bir anısını anlattıktan sonra akademik hayatında bir Cumhuriyet Kadını olmanın verdiği onuru ve faydalarını dile getirdi. Baskett’in konuşması ardından Mustafa Kemal Ulusu sahne alarak babası Nuri Ulusu ile yaşadığı anılarıyla birlikte Atatürk’ün bilinmeyen yanlarını anlattı.

Yoğun ilgi gören gece, küçük Melisa’nın keman gösterisi ve genç katılımcılardan Burçak Dikmen’in şiir okuması ile devam etti.

ATATÜRK, 5.000’E YAKIN KİTAP OKUMUŞTU

Konuşması sırasında Atatürk’ün 5.000’e yakın kitap okuduğunu söyleyen Ulusu, Ulu Önder’in eşsiz bir tarih bilgisi olduğunu ve kazandığı savaşları tarih bilgisi sayesinde kazandığını söylediğini belirtti. Aynı zamanda Atatürk’ün Hz. Muhammed’i devamlı taktir ettiğini söylenen Ulusu, Ulu Önder’in “Evet, ben büyük bir komutanım ama bence tarihin gelmiş geçmiş en büyük komutanı Hz. Muhammed’dir” ifadesini kullandığını belirtti. 

Atatürk’ün kütüphanecisi olarak 12 yıl görev yapan Nuri Ulusu’nun hatıraları ve anılarını ‘Atatürk’ün Yanı Başında’ adlı kitabında derleyen Mustafa Kemal Ulusu, katılımcıların kitaplarını imzalama imkanı da buldu.
 
ALİ RIZA DEĞİRMENCİOĞLU OKULU’NDA ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENİ

Mustafa Kemal Ulusu, 12 Kasım Cumartesi günü Londra’da faaliyet gösteren Ali Rıza Değirmencioğlu Okulu’nun 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni’nde yaptığı konuşma sırasında tekrar duygulu anlar yaşandı. Küçük öğrencilerin şiir okumaları ve şarkı söylemeleriyle devam eden törende Nuri Ulusu, 10. Yıl Marşını söyleyen öğrencilerden oluşan koroya eşlik etti.

Aynı zamanda tören salonunda İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen ve 11 Kasım 1938'de yayınlanan gazete manşetlerinden oluşturulan "Arşiv Atatürk" Sergisi yoğun ilgi gördü. Törene İngiltere ADD Başkanı Jale Özer ve KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Gürgür Özçelik de katıldı.

18 KASIM’DA ‘ATATÜRK VE TÜRK DEVRİMİ’ KONFERANSI

10 Kasım’da başlayan ve İngiltere ADD tarafından düzenlenen etkinlikler zinciri, 18 Kasım Cuma akşamı gerçekleşecek olan ‘Atatürk ve Türk Devrimi’ başlıklı konferans ve resepsiyon etkinliği ile devam edecek.

Konferans, ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri, devrimleri ve Cumhuriyet’imizin tarihini analizlerle inceleyerek toplumumuzu etkin bir şekilde bilgilendirmek’ amacıyla İngiltere ADD tarafından başlatılan ‘Atatürk ve Türk Devrimi’ programı kapsamında düzenlenen ilk etkinlik olacak.

Konferans sırasında İngiltere ADD Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Belma Ötüş Baskett, ‘Cumhuriyet Kadını Olmanın Ayrıcalığı’ başlığı altında konuşma yapacakken, İngiltere ADD Bilim Kurulu üyesi Dr. Enis User ise ‘Aydınlanma Çağının Eylem ve Düşünce Önderi Atatürk’ başlığı altında konuşma gerçekleştirecek.

Aynı zamanda Londra’da faaliyet gösteren Hoş Seda Türk Halk Müziği Korusu, konferans ardından "Atatürk’ün Sevdiği Türküler" ile geceye özel bir anlam katacakları açıklandı.

Etkinlik, 18 Kasım Cuma akşamı saat 19:00’da Azerbaijan House’da başlayacak. Adres 228 Kingsland Road, London, E2 8AX olarak bildirildi.

18-kasimda-atatürk-ve-türk-devrimi.png

HABERE YORUM KAT