İngiliz parasında domuz yağı krizi

İngiliz parasında domuz yağı krizi

İngiltere'de tedavüle yeni giren plastik 5 pound'larda domuz, inek ve koyun yağlarının kullanıldığının açıklanması, birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.

LONDRA - İngiltere'de eylül ayında dolaşıma giren yeni 5 pound'lar, plastikten yapılmış olmaları nedeniyle büyük ilgi görmüştü. Geleneksel kağıt para yerine plastik paranın bir denemesi olan 5 pound, suya dayanıklı olması nedeniyle üzerine sıvı döküldüğünde veya yanlışlıkla çamaşır makinesine atıldığında yeniden kullanılabiliyor. Uzmanlar birçok hastalığın kağıt paralar yoluyla yaygınlaştığını belirtirken, plastik para kullanımının bu açıdan da sağlığa yararlı olduğunu söylüyorlar. Yeni para, daha güvenli, daha dayanıklı ve daha temiz. 

Üzerinde kraliçenin ve Churchill'in fotoğrafları bulunan 5 pound'larla ilgili olarak İngiltere'de en son başlayan tartışma ise yeni plastik paraların içerisinde hayvanlardan elde edilen yağların kullanılması. 40 binden fazla kişinin imzaladığı bir dilekçeyle hükümete başvuran vejeteryanlar, paralarda hayvan yağı kullanılmasının durdurulmasını istediler. Kullanılan iç yağlarının elde edildiği canlılar arasında domuz, dana ve koyun bulunuyor. Bu nedenle 5 pound tartışması dini bir boyut da kazanmış oldu. 

Paralarda domuz yağının kullanılması, İngiliz Musevi Toplumu'nu rahatsız etmedi. Bu konuda açıklamada bulunan yetkililer, Musevilik'te domuzun yenmesinin yasak olduğunu ancak domuza dokunmanın yasak olmadığını belirttiler.

İnekleri kutsal sayan Hindu'ların konuya yaklaşımı ise daha sert oldu. Bazı kanaat önderleri, 5 pound'larla Hindu tapınaklarına girilmesinin yasaklanmasını istedi.

Müslümanların konuya bakışı ise henüz belirsiz.

5 pound taşımak caiz mi? 5 pound'la camiye girilir mi? 5 pound'la alınan bir şeyi yemek helal midir?

Bütün bu sorular önümüzdeki dönemlerde İngiliz Müslüman kamuoyunu da oldukça meşgul edecek gibi görünüyor.

Aslında plastik paraya geçerek, hammaddeler arasında domuz yağı kullanmak Türkiye için de bir alternatif olabilir.

Belki o zaman bizim siyasetçiler de para yemekten vazgeçerler. 

Gerçi onlar daha çok dolar ve avro istifliyorlar.

Oktan Erdikmen

HABERE YORUM KAT