Hristiyan Birlik, SPD’ye teklif götürecek

Hristiyan Birlik, SPD’ye teklif götürecek

Almanya’da hükümetin büyük ortağı CDU/CSU, Berlin saldırısının araştırılması için komisyon kurulması teklifini hükümetin diğer ortağı SPD'ye sunacak.

BERLİN - Almanya’da hükümetin büyük ortağı Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, Berlin’de Noel pazarına TIR’la saldıran Tunuslu Anis Amri’nin izlenmesinde güvenlik birimlerinin hata yapıp yapmadıklarının ortaya çıkarılması için Federal Mecliste araştırma komisyonun kurulmasına olumlu baktıklarını bildirdi. Kauder, hükümetin diğer ortağı SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann’a konuyla ilgili teklif götüreceğini söyledi.

“Bu olayda daha fazla şeyler yapılması gerektiği düşünülüyorsa o zaman bir araştırma komisyonundan yanayım” diyen Kauder, Almanya İçişleri Bakanlığında ve ilgili eyaletlerin bakanlıklarında özel bir araştırmacının görevlendirmesi yönündeki SPD’nin önerisine karşı çıktı. 

Kauder, Amri’nin izlenmesine ilişkin federal düzeydeki kurumlar ile eyaletler arasında koordinasyon sorunlarının yaşandığının ifade edildiğini, bunun aydınlatılması gerektiğini dile getirdi. 

Alman medyasında çıkan haberlerde Berlin’deki saldırı öncesinde istihbarat servislerinin Amri’nin ülkede olası bir terör saldırısı yapabilecek tehlikeli kişiler arasında yer aldığı bilgisine sahip olduğu ifade edildi. 

Saldırganın 14 değişik kimlik kullandığının bilindiği, bunun yanı sıra Fas istihbarat teşkilatının da Amri’nin bir saldırı planladığına ilişkin bilgiyi Alman makamlarıyla paylaştığı kaydedildi. 

Bild gazetesinin haberinde de Amri’nin Mart 2016’da bir araçla Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Kriminal Dairesi için çalışan bir muhbir ile Dortmund’dan Berlin’e gittiği iddia edildi.

HABERE YORUM KAT