Hizmet pasaportuyla Almanya'ya iltica ettiler

Hizmet pasaportuyla Almanya'ya iltica ettiler

Karate müsabakaları için Türkiye'den Almanya'ya gelen 14 kişilik gruptan 10'u iltica talebinde bulundu.

DÜSSELDORF - Karate müsabakaları için geldiklerini iddia eden 14 kişilik grubun Almanya'ya, spor müsabakaları için gelmediği ve yurt dışına kaçak yollarla insan taşımada yeni bir şebeke işi olabileceği belirtildi.

Türkiye'den gelen ve Düsseldorf Havalimanı'nda önceki gece giriş izni verilmeyerek göz altında tutulan 14 vatandaşın durumunda, birçok soru işaretini doğuran gelişmeler yaşanmaya başladı.

Son dönemlerde yaşayan Türkiye Almanya gümrük gerginliği ile bağımsız olduğu anlaşılan tutuklama olayı, 14 kişilik bir grubun Türkiye'den Almanya'nın Düsseldorf kentine karate müsabakalarına katılmak için geldik demelerinin ardından patlak verdi. 14 kişilik grup arasından bazılarının, Düsseldorf Uluslararası Havalimanı'nda Alman gümrük polisinin sorularına çelişkili cevaplar verdikleri belirtilmişti. 14 kişilik Türkiye'den karate müsabakaları için geldiklerini iddia eden ve sonrasında Alman polisi tarafından yapılan soruşturmada böyle olmadığı anlaşıldı. 

Bu sabah Alman polis yetkilileri tarafından edilen bilgiye göre, Türkiye'den Almanya'ya karate müsabakalarına geldiklerini söyleyen ve sonrasında tutuklu olarak bekletilen 14 kişiden, 10'unun Almanya'ya iltica talebinde bulunduğu belirtilirken, 3 kişinin de Türkiye'ye geri dönmek istediği öğrenildi. 14 kişilik grubun arasında yer alan ve isminin başharfleri T.Ö'nün, söz konusu grubu yönettiği ve insan ticareti yapmakla suçlanarak göz altına alındığı kaydedildi.

Hala Düssdeldorf kentinde tutulduğu öğrenilen 14 kişilik grup arasından iltica talebinde bulunan 10 kişinin, hangi gerekçe ile iltica etmek istekleri merak edilirken, Türkiye'ye geri dönmek isteyen 3 kişinin birlikte geldikleri gruptan neden ve nasıl ayrıldıkları ise ayrıca merak konusu haline geldi.

14 kişilik grubun, Türkiye'den Almanya için nasıl vize aldıkları ve hizmet pasaportuna nasıl sahip oldukları ise, çok yönlü olarak hem Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri ve İçişleri bakanlığı tarafından incelendiği öğrenildi.

Bu grubun gelişleri ve ortaya çıkma nedenleri, yeni bir insan ticareti yapan çeteyi mi ortaya çıkarttı?sorusunu akıllara getirdi.

Mülteci kapsamında tutulan 14 kişilik grup ile ilgili soruşturmayı, Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi(BAMF) çok yönlü olarak sürdürürken, Alman makamlarından henüz resmi açıklama yapılmadı.

 

 

Temel Elçivan

HABERE YORUM KAT