Gözaltına alınan kişi sayısı: 18 bin 44

Gözaltına alınan kişi sayısı: 18 bin 44

İçişleri Bakanı Ala, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmada, gözaltı sayısının 18 bin 44, tutuklu sayısının 9 bin 677, pasaportu iptal edilenlerin sayısının ise 49 bin 211 olduğunu açıkladı.

ANKARA - İçişleri Bakanı Efkan Ala, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, "Şu an itibarıyla gözaltına alınan sayısı 18 bin 44, tutuklu sayısı 9 bin 677, pasaportu iptal edilenlerin sayısı 49 bin 211 ve tabii çok çeşitli bakanlıklarda, her bakanlıkta, her kurumda bu yapıyla iltisaklı olan, bu yapının elemanı olan, bu yapıya üye olan kimselere de devlet görevinden el çektiriliyor, açığa alınıyor. Kimisinin, darbeyle ilişkisi olanların işine son veriliyor" diye konuştu.

"Millet nasıl rütbe verirse öyle sökmesini de bilir"

Silahlı Kuvvetler içinde işine son verilenlerin, atılanların aynı zamanda rütbelerinin de söküldüğünü hatırlatan Ala, rütbeleri milletin verdiğini, o rütbelerdeki kişilerin milletin iradesinin temsil edildiği yeri bombaladığını anımsattı. Ala, "Bu, insanın göğsünü daraltıyor. Böyle bir şey olabilir mi, bu kadar nasıl alçalabilir insanlar. İşte o Meclis oturdu, Meclis'in verdiği yetkiyle, kanun hükmünde kararnamelerle orayı bombalayan insanların oluşturduğu bu darbe girişimine katılanların rütbeleri söküldü. Millet nasıl rütbe verirse öyle sökmesini de bilir. O seviyeye indirdi, yani başladıkları yere geri döndürdü." değerlendirmesinde bulundu.

Askeri ortaokulların kapatılması

Askeri ortaokulların kapatılmasının bir boşluk oluşturup, oluşturmayacağına ilişkin soru üzerine Bakan Ala, şöyle konuştu:

"Boşluğu şimdikiler doğuruyor, bunun varlığından ne olur ki. O okullar tamamen ele geçirilmiş, ülkeye problem üretir hale gelmiş, sorular çalınıyor, milletin bütün evlatlarının hakkı yeniyor, orası olsa ne olacak? Kapatılacak oralar. Milletin çocukları, kendi ailelerinin yanında, toplumun içerisinde lise mezunu oluyor değil mi? Bizim dünya kadar lise mezunumuz var. Liseyi normal bitirecek, üniversiteyi normal bitirecek, alacağız oradan memleket evlatlarını yetiştireceğiz. Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı yapacak. Yetiştirip biz Sahil Güvenlik'te, Jandarma'da istihdam edeceğiz. Milli Savunma da yetiştirecek, Genelkurmay'a, orduya verecek. Ordu da onları istihdam edecek. Sonra da general olacak seviyeye geldiği zaman da milletin iradesini temsil edenler terfilerine karar verecek ve atamalarını yapacak."

"Dört cuntacı bir araya gelip karar verdiği zaman tanklar yürüyor"

"Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı başta, şehir içinde tank ve zırhlı araçların bulunduğu yerlerin kapatılarak, şehir dışına alınacağı" hatırlatılarak, "Bu simgesel mi, yoksa fiili karşılığı var mı?" sorusunu Ala, "Hiç simgesel değil. Bunlar tam fiili karşılığı olan düzenlemelerdir. Dört cuntacı bir araya gelip karar verdiği zaman tanklar yürüyor. Tankın Ankara'da ne işi var? Ankara'da olmayacak. Sincan'da yürümedi mi? Yürüdü. 12 Eylül'de yürüdü. Ondan önce de yürüdü. Kaçıncı kezdir yürüyor. Onun için biz bunları çıkaracağız. Yani bunun reel karşılığı var." diye yanıtladı.

"Gereksiz, lüzumsuz bir açıklama"

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel'in, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından ABD'nin beraber çalıştığı bazı komutanların tutuklandığına yönelik açıklamalarının "gereksiz" olduğunu belirten Ala, şunları söyledi:

"Eğer bir itiraf değilse olacak iş değil. Türkiye'de başka devletlerin görevlilerinin muhatabı, Türkiye'deki devlettir. ABD'nin de muhatabı Türk devletidir. Türk devleti de oradaki paralelcilerden, asker elbisesi içine girmiş teröristlerden müteşekkil değil. Onlar zaten orada olmaması gereken insanlardı."

"Onlar açık sır"

"Darbe başarılı olsaydı cuntacıların bir başbakanı atayacakları çeşitli yöneticiler olacaktı. Bu yöneticilerin bazıları da sivil olacaktı iddiaları var. Bu konuda bilginiz ya da tahminleriniz var mı?" sorusunu Ala, "Maşaların bir numarası belli. Pensilvanya'da oturan zat. Onda şüphe yok. Terörist başının kim olduğu açık. Bunlar maşa. Maşayı tutanı arıyorsak onları kuvvetli tahminlerle söyleyebiliriz ama zaten kendilerini çok açık etseler maşa kullanmazlardı. Dolayısıyla kullananları biliyoruz. Onlar açık sır, herkesin bildiği sırdır. Ama söylediğinizde ispatı istenir. Bunun da ispatı o şekilde olmaz. Ama soruşturmalar devam ettikçe ortaya çıkacaktır. Birincisi de belli, Türkiye'de ne yapmak istedikleri de. Türkiye'yi tarumar etmek için görevlendirilmişler." diyerek yanıtladı.

'Teyakkuz durumu sürüyor'

Bakan Ala, memura izin yasağının ne zaman kalkacağına ilişkin soruyu ise "Şu anda bu devam edecek. Teyakkuz durumu sürüyor. Umarım kısa zamanda yeniden bir değerlendirme yaparız. Hükümetle yaptığımız değerlendirme sonucunda bir karar veririz" şeklinde yanıtladı.

HABERE YORUM KAT