Fransız sinemalar Reis'i iptal etti

Fransız sinemalar Reis'i iptal etti

Fransa'daki 20 şehirde, izleyici yetersizliği ve belediyelerden gelen baskı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hayatını anlatan Reis filmini yayından kaldırdı.

PARİS - Cojep Europe Başkanı Kadir Güzle, uzun yıllar Fransa’da Türk tarihi ve kültürünü tanıtmak amacıyla sinema festivalleri düzenlediğini ve bugüne kadar herhangi bir tepki almadığını hatırlatarak, “Bu yıl 40’tan fazla şehirde başlayan festivallerimizde diğer filmlerin yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayatını konu alan 'Reis' filmini programa aldık. Afişlerin asılmasından sonra 20 civarında şehirde yöneticilerin veya belediye başkanlarının baskısıyla sinemalar bu filmin gösterimini iptal ettiklerini söylediler. Avrupa’da sanata, sinemaya verilen değer ve düşünce özgürlüğü konusunun hangi aşamada olduğunu anladım” dedi.

Avrupa’nın 2 bin yıllık tarihinde ilk defa savaşsız bir 70 yıl geçirdiğini kaydeden Avrupa Arap Dili ve Kültürü Gözlemevi kurucusu Bechir Labidi, “Avrupa Birliği projesi başarılı olmuş bir fikirdir. Dünya çapında bir dinamik ve dünyanın diğer bölgelerine barış ve gelişme için örnektir” dedi.

Labidi, Avrupalı liderlerin Türkiye hakkında takındıkları eleştirel ve iftiralara varan tavrı Suriye’de Esed’e veya Mısır’da Sisi’ye karşı takınamadıklarını ve bunun da AB’nin güvenilirliğini zedelediğini kaydetti.

Labidi, Avrupa’nın güvenilirliği ve geçerliliği kendi değerlerinde saklıdır ve Avrupa bu değerlere geri dönerek aşırı sağ, ırkçı ve yabancı düşmanı akımlara pirim vermemelidir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT