Fransa'da vergi kaçıran bakana 3 yıl hapis

Fransa'da vergi kaçıran bakana 3 yıl hapis

İsviçre'de gizli banka hesapları ortaya çıkan eski Bütçe Bakanı Cahuzac'a üç yıl hapis ve 5 yıl seçilmeme yasağı kararı çıktı.

PARİS - Fransız kamuoyunun yakından takip ettiği yolsuzluk davasında, İsviçre'de gizli banka hesapları bulunan ve vergi kaçırdığı belirlenen eski Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac üç yıl kesinleşmiş hapis ve 5 yıl seçilememe cezasına çarptırıldı.

Paris'te görülen davada vergi kaçırdığı ve kara para akladığı yolundaki suçlamalarla ilgili hakim karşısına çıkarılan Cahuzac, suçlamaları kabul ettiğini söyledi. Cahuzac'ın, "İsviçre'de ilk banka hesabını eski başbakanlardan Michel Rocard'ın seçim kampanyası işlemleri için açtığı" yönündeki savunması geçersiz bulundu. Mahkeme Cahuzac'ın bilinçli olarak vergi kaçırdığına ve ağır suç işlediğine hükmederek 3 yıl kesinleşmiş hapis ve 5 yıl süreyle seçimlerde aday olamama cezasına çarptırılmasına karar verdi. Aynı davada yargılanan Cahuzac'ın eski eşi Patricia Cahuzac 2 yıl hapis cezası alırken, bankacı François Reyl'e de bir yıl hapis ve 375 bin avro para cezası verildi. Gizli hesapların bulunduğu Reyl bankası ise 1 milyon 875 bin avro para cezasına çarptırıldı.

Mahkeme ayrıca, Cahuzac çiftinin Fransız devletine 100 bin avro ödemesini kararlaştırdı.

Cahuzac ile ilgili yolsuzluk ve vergi kaçırma iddialarının ortaya çıkması iktidardaki Sosyalist Partide büyük kriz yaratmış, baskılar sonucu Cahuzac istifa etmek zorunda kalmıştı. Cahuzac, söz konusu skandalı 2012 yılında ortaya çıkaran haber sitesi Mediapart hakkında önce dava açmış, 2013 yılında ise İsviçre'de gizli banka hesabı olduğunu itiraf etmek zorunda kalmıştı. Cahuzac'ın avukatları, müvekkilinin 2,3 milyon avroyu geçen vergi borcunu ödediğini belirterek yargılanmama talep etmiş fakat bu talep geri çevrilmişti.

HABERE YORUM KAT