Fransa'da tesettür mayoyla deniz yasak

Fransa'da tesettür mayoyla deniz yasak

Fransız polisi, tesettür mayolu kadınların denize girmesini engelledi.

PARİS - Fransız polisi, Cannes Film Festivali sürerken kent merkezindeki plajda bir grup kadının tesettür mayosu ile denize girmesini engelledi.

Cezayir kökenli Fransız iş adamı Raşit Nekkaz'ın çağrısı üzerine Paris'ten gelen bir grup kadın tesettür mayolarıyla ünlü Martinez Oteli'nin önündeki plajdan denize girmek istedi. Polis, 10 kadar tesettür mayolu kadının denize girmelerini engelledikten sonra, kimlik bilgilerini alarak sorguladı.

Nekkaz, plajda basına yaptığı açıklamada, bir gün önce karakola çağrılarak sorgulandığını ve izinsiz gösteri düzenlemek suçundan 6 ay hapis ve 7 bin 500 avro para cezasına çarptırılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Valiliğin, önceki gün kentte gösterileri yasaklama kararı aldığını kaydeden Nekkaz, bu yüzden düzenlemek istediği etkinliği iptal ettiğini ancak, kadınların tesettür mayosu ile denize girmesinin engellenemeyeceğini söyledi.

Raşit Nekkaz, hafta sonu tesettür mayo giyen kadınlara 26 Mayıs’ta Cannes Film Festivali sürerken kent merkezindeki plajda saat 14.00’te toplanmaları çağrısında bulunmuş ve belediye polisinin para cezası kesmesi halinde bu parayı ödeme sözü vermişti.

Nekkaz, Nice Matin gazetesine verdiği demeçte, Danıştayın tesettür mayonun yasaklanması yolunda bazı belediyelerin aldığı kararı bozmasını kutlamak için bu tür bir etkinlik düzenlediğini bildirmişti.

İş adamı gazeteye yaptığı açıklamada, "Ben insan haklarının ve kadın haklarının savunucusuyum. 2013 yılında Fransa’da peçe giydiği için mahkum olan kadınları savundum. Cannes, Fransa’nın dünyadaki vitrini. Bazıları bikini giyerken, bazıları de tesettür mayo giyebilir. Ben böyle bir Fransa’yı seviyorum." ifadesini kullanmıştı.

Nekkaz, 2010 yılında Avrupa’da bazı ülkelerde uygulanan peçe yasağı kapsamındaki para cezalarının karşılanması için 1 milyon avroluk bir fon oluşturmuştu.

Fransa’da “burkini” olarak anılan tesettür mayoya plajlarda ilk yasak Cannes Belediyesi tarafından uygulanmıştı.

Fransa’nın güneyindeki bazı belediyelerin de yine bu yönde karar alması üzerine Müslüman sivil toplum örgütleri davayı Danıştaya taşımıştı.

Danıştay, 26 Ağustos 2016'da tesettür mayoya plajlarda yasak getirilemeyeceğine hükmetmişti.

Bu yıl 70'incisi düzenlenen ve 17 Mayıs’ta başlayan Cannes Festivali, 28 Mayıs’ta sona erecek.

HABERE YORUM KAT