Frankfurt'ta Türkçe tiyatronun 2. salonu

Frankfurt'ta Türkçe tiyatronun 2. salonu

Almanya'nın Frankfurt şehrinde 20 yıldır tiyatro yapan Güneş Tiyatrosu, Das Internationale Theater’ ‘in yönetimini ve işletmesini devralarak 2. tiyatro salonuna da kavuştu.

FRANKFURT - Frankfurt'ta 1991 yılından bu yana tiyatro yapan Güneş Tiyatrosu, 2. salonuna kavuşuyor. Ankara’da, Tülay Yongacı, Cüneyt Sezer, Müjdat Albak tarafından ‘Can Şenliği Oyuncuları’ ismi ile başlatılan ve 1998’den günümüze kadar Frankfurt’ta Güneş Tiyatrosu adı ile sürdürülen tiyatro, önümüzdeki yıldan itibaren yeni boyutla seyirci karşısına çıkacak.

Frankfurt Ostend’te bulunan ve 20 yıllık bir geçmişe sahip ‘Das Internationale Theater’ ‘in yönetimini ve işletmesini devralan Güneş Tiyatrosu, Gallus'taki salonun yanı sıra artık ikinci bir tiyatro salonunda da izleyicilerin karşısına çıkacak.

‘Almancılar iki sandalye arasında değil, sahnede!’

Güneş Tiyatrosu'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada aşağıdaki hususların altı çizildi:

Bu onuru ve mutluluğu şimdiye kadar bize direkt veya dolaylı yollardan bu ülkeye ödedikleri vergilerle destek veren Almancılar ile yaşıyoruz. Herkesin şimdiye kadar tanımladığının aksine bizler hiçbir zaman iki sandalye arasında olduğumuzu kabul etmedik, kâh bir saldalyede kâh ikisinde ya da ayakta yolumuza devam edeceğiz.

Artık misafir değil ev sahibi olmanın duygusudur bu!

Bu başarıyı 56 yıl önce Almanya’ya gelmiş olan ‘Gastarbeiter’lere borçluyuz. Onların emeklerinin karşılığını vermeyi, hikayelerini sonsuza kadar anılır kılmayı ve gelecek kuşakların perspektifine sunmayı Güneş Tiyatrosu olarak kendimize görev biliriz.

Das Internationale Theater ‘da artık ‘Güneş’ var

“Almanya´da en çok neyin eksikliğini duyuyorsunuz? “ diye sorulsa eminiz ‘Güneş’ en yaygın cevap olacaktır.

Frankfurt’un saygın bir tiyatro kurumu olan Das Internationale Theater’ın kurucusu ve işletmecisi olan Jan H. Mayer farklı ulusların kültürlerinin görünür kılınması için 20 yıl boyunca büyük bir mücadele vermiş olmasına rağmen, -kendi ifadesiyle-Frankfurt’ta en büyük göçmen grubu olan Türkiyelilere gerektiği kadar ulaşamadığını dile getirmektedir. Yorgun emektar Mayer yaklaşık 4 ay önce tiyatroyu kendi çıkış amaçlarına uygun olarak devam ettirip, ileriye taşıyacak talipler arasından Güneş Tiyatrosu’nu seçip, bu göreve layık görmesiyle birlikte artık Das Internationale Theater Türklerin de kendi dillerinde kendi hikayelerini anlatıp, dinleyeceği ve Türkiye’ den konuk olacak sanatçıların etkinliklerine ev sahipliği edeceği bir kurum olmuştur. 2017 yılının Eylül ayından itibaren Güneş Tiyatrosu’nun tüm oyunlarını ve Türkiye’den katılacak müzik, tiyatro alanındaki sanatçıların da gösterilerini yeni evimizde izleyebileceksiniz.

01.01.2018 tarihinden itibaren resmi olarak Tülay Yongacı, Cüneyt Sezer ve Müjdat Albak olarak tiyatronun yönetiminde yer alacağız.

Gallus’ta bulunan Güneş Tiyatrosu bu tarihten itibaren sahne çalışmalarının yapıldığı , gençlik projelerinin hazırlanacağı bir Sanat Akademisi olarak aynı adresinde var olmaya devam edecektir. 26 yıllık tarihimizi bilenler emin olmalıdırlar ki; emeğin ve yaratıcılığın özgürleşmesi yolunda sürdürdüğümüz serüvenimiz birer parça halinde kopup geldiğimiz ülkenin sanatçıları ile birleşip, büyüyerek;22.06.2017 tarihinde düzenlenecek jübilede Das International Theater’ın kurucusu Jan. H. Mayer’den teslim alacağımız anahtarla yolunda ilerleyecektir.

Kültürel çesitliliğin, kültürler arası geçişkenliğin, hakkâniyetin, yaratıcılığın, eşitliğin düşü ile güneşli günler!

günestheater.jpg

HABERE YORUM KAT