Festivale davet ettiler, vize vermediler

Festivale davet ettiler, vize vermediler

Berlin Film Festivali Berlinale’ye davet edilen Kosova’nın Uluslararası Dokufest Film ve Belgesel Festivali Müdürü Bilibani, vize verilemediği için festivale katılamıyor.

BERLİN - Festival Müdürü Erol Bilibani, tüm balkan ülkelerinin AB’ye vizesiz seyahat edebildiğini ancak kendilerine vize bile verilmediğini söyledi.

Bilibani, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da Berlin Film Festivali’ne davet edildik. Biz de her Kosova vatandaşı gibi Almanya’nın Kosova’daki Büyükelçiliğine başvurumuzu yaptık. Ancak vize alamadık ve dolayısıyla festivale gidemedik. İlk kez böyle bir şey oldu, çok üzüldük. Bu da açıkça şunu gösteriyor ki Kosova hariç, Balkanlar’da Kosova dışında tüm komşu devlet ülkeleri AB ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor fakat biz maalesef dışarıda kaldık” dedi.

Erol Bilibani, banka hesabı dökümü istediklerini ancak kendisi böyle bir dökümü veremeyeceğini söyledikten sonra vize vermediklerini söyledi.

Büyükelçi aradı ama... 

Olayın basına yansıması üzerine Almanya’nın Kosova Büyükelçisi’nin kendisini telefonla aradığını belirten Bilibani, Büyükelçi’nin vizeyi vermek istediklerini söylediğini belirtti. Ancak tepkilerden dolayı vize verilmesini kabul edemediklerini belirten Bilibani, festivale de katılamayacaklarını söyledi.

Lunacek: Çok üzücü bir şey 

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Kosova Raportörü Ulrike Lunacek ise “Dokufeste vize verilmemesini anlamıyorum. Bu çok üzücü bir şey, Dokufest Avrupa için özeldir” dedi.

HABERE YORUM KAT