'Ermeni Soykırımı' kararı kaldırıldı

'Ermeni Soykırımı' kararı kaldırıldı

İsviçre'de yerel mahkeme Perinçek'in haklılığına hükmetti.

İSTANBUL - AİHM Büyük Dairesi'nin, ‘Ermeni Soykırımı emperyalist bir yalandır’ diyen Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i mahkum eden İsviçre’yi haksız bulmasının ardından mahkumiyet kararını tekrar gözden geçiren Vaud Kanton Mahkemesi de Perinçek'in haklılığına hükmetti. Federal Mahkeme de Perinçek hakkında "ırk ayrımcılığı yapmak"suçlamasıyla verdiği kararı iptal etti.

Aydınlık’tan Mustafa Birol Guger’in haberine göre; Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in “Ermeni Soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleri üzerine İsviçre’de aldığı cezaya karşı açtığı davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İsviçre’nin ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine hükmetmişti. AİHM'nin kararında 1915 olaylarının Yahudi Soykırımı ile benzetilemeyeceğine vurgu yapılıyordu.

Yerel mahkemeden bugün karar çıktı 

Karar İsviçre için bağlayıcı nitelikte olduğundan yerel mahkeme Doğu Perinçek'e verdiği cezası bugünkü kararıyla iptal etti. AİHM kararı uyarınca İsviçre ceza yasasını da değiştirmek zorunda kalacak. Karar esas olarak İsviçre’yi bağlasa da Avrupa Konseyi’ne üye devletler için bir emsal teşkil ediyor. Söz konusu karara göre Doğu Perinçek tüm yasal mahkeme masraflarından muaf tutulacak. Buna ek olarak, İsviçre Ermeni Derneği ve Vaud Kanton Mahkemesi Perinçek'e zararlarının karşılanması için 2500 frank ödeyecek.

“Özgürlükçülerden aldığımız cesaretle..."

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek Ermeni Soykırımı'nı "uluslararası emperyalist bir yalan" olarak tarif etmişti. Perinçek AİHM heyetine yönelik yaptığı savunmasında "Avrupa'da düşünce hürriyeti uğruna yüzyıllarca büyük mücadeleler verildi. Başka bir karar da zaten hiçbir zaman beklenemezdi. Galile'nin dediği gibi Dünya, Güneş'in etrafında ve kendi etrafında dönüyor. Biz de o büyük özgürlükçülerden aldığımız cesaretle, milletimizin özgürlük tarihine dayanarak Dünya'nın döndüğünü söylüyorduk" demişti.

Mahkemenin kararından

Mahkeme ayrıca “Doğu Perinçek siyasetçi niteliği ile konuşmuş, Ermeniler yalancı dememiş, 1915 olaylarının kurbanlarına karşı nefret celbedici sözler kullanmamış, Türkler ile Ermenilerin yüzyıllarca beraber yaşadıklarına dikkat çekmiş, emperyalistlere ve bunların Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye hakkındaki kötü emellerine yönelik ağır ithamlarda bulunmuştur. Mahkeme (Yahudi Kırımı) Holokost’un inkarı ile Doğu Perinçek’in sözleri arasında benzerlik bulmamıştır. Holokost’un inkarı -kendi başına- hoşgörüsüzlük ve nefret celbi anlamına gelmektedir. Dr. Perinçek’in 1915 olayları hakkındaki sözleri ırkçı ve antidemokratik amaçlar gütmemektedir ve bu amacı güttüğünü kanıtlayacak yeterli öğe bulunmamaktadır.” ifadelerine yer vermişti. 

HABERE YORUM KAT