Almanya'da Türk partisi mümkün değil

Almanya'da Türk partisi mümkün değil

Türkiye kökenli bütün Alman vatandaşları gidip Erdoğan'ın işaret ettiği partiye oy verseler bile, seçimlere etkisi yüzde 2'yi geçmez. Kaldı ki, referandumda Erdoğan 4 Türk'ten sadece 1'ini kendisine oy vermeye ikna edebilmişti.

OKTAN ERDİKMEN - Sürekli olarak Almanya’nın Türkiye’nin iç işlerine karışmasından şikayet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkede yaşayan Türklere CDU, SPD ve Yeşiller’e oy vermemelerini söyleyerek, Almanya’nın iç işlerine karıştı.

Bu açıklama, söz konusu partilerin oylarını arttırmaktan başka bir işe yaramayacağı gibi, Almanya’daki Türkleri de çok zor durumda bırakacak. 

Almanya’daki Türkleri rahat bırakın

İncirlik ve Konya üssü ziyaret krizleri, Deniz Yücel’in tutuklanması, referandum sürecinde seçim çalışmalarına izin verilmemesi, Diyanet imamlarının casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalması gibi nedenlerle Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerildikçe gerilmişti.

Erdoğan’ın Alman siyasetçileri Nazi olarak tanımlaması ve son olarak da Türkleri üstü kapalı olarak Türk partilerine oy vermeye çağırması da bu süreci telafisi çok fazla mümkün olmayan boyutlara getirdi.

Bu gibi tartışmalar, Almanya’daki Türklere hiçbir fayda sağlamadığı gibi, onları günlük hayatlarında çok zor durumda bırakıyor. İş yerinde, okulda çok daha fazla ayrımcılığa uğramalarına neden oluyor. 

Türk partisi zaten mümkün değil

Almanya’da 62 milyon seçmen var. Bunların sadece 1,2 milyonu Türkiye kökenli. Yani annesi, babası veya kendisi Türkiye’de doğan bütün Alman vatandaşları gidip oy verseler, Alman seçimlerine yüzde 2 bile etki yapmıyor. Üstelik Erdoğan, bütün Türkiye kökenlileri harekete geçirebilecek bir etkiye de sahip değil. 16 Nisan Referandumu’nda Almanya’da yaşayan Türklerin sadece yüzde 48’i oy kullanmıştı. Yani 4 Türk’ten 2’si referandumda oy kullandı, bunlardan 1’i evet, diğeri de hayır oyu verdi.

Bu hesaba göre Erdoğancıların tam destek vereceği bir parti Almanya’da en fazla yüzde 1 oy alabilir.

Zaten AKP’ye yakın olarak da tabir edilen muhafazakar Türklerin öncülüğünde kurulan BIG ve ADD partileri, Türklerin en yoğun yaşadıkları Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yapılan seçimlerde yaklaşık yüzde 0,2’şer oy almışlardı. 

Almanya’da Türkler sola oy veriyor

Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin ayrımcılık ve ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere çok önemli sorunları var. Onlar da doğal olarak, seçimlerde bu sorunlarla en çok ilgilenen sol partilere oy veriyorlar.

Araştırmalara göre kararsızlar ve seçime katılmayanlar düşüldükten sonra Türklerin yüzde 60-70’i SPD’yi, yüzde 10-15’i Sol Parti ve Yeşiller’i, yüzde 7-8’lik kısmı ise CDU’yu tercih ediyor. 

Büyük olasılıkla, Almanya’daki Erdoğan yanlıları bile kendi çıkarlarını düşünerek, sol partilere oy vermeye devam edecekler.

Çünkü Erdoğan Alman liderlere veryansın ettikten sonra, son model Mercedes’ine binip gidiyor.

Onun sert üslubunun bedelini ise, Almanya’da ertesi gün Mercedes fabrikasına çalışmaya giden işçi ödüyor.

 

Daha fazlası için: FacebookTwitterInstagramOktan Erdikmen'in diğer yazıları

 

 

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

HABERE YORUM KAT
1 Yorum