'Ebola salgınından ders çıkarmalıyız'

'Ebola salgınından ders çıkarmalıyız'

Almanya Başbakanı Merkel, dünyada artan hareketliliğin bulaşıcı hastalıkların yayılma ihtimalini artırdığını söyledi.

BERLİN - Başbakan Angela Merkel, Berlin’de Almanya’nın dönem başkanlığını üstelendiği G20 kapsamında düzenlenen ve üye ülkelerin sağlık bakanlarının katıldığı toplantıda bir konuşma yaptı. Sağlığın korunması için uluslararası alanda daha fazla iş birliğine gidilmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, bunun sadece insani nedenlerden değil, ekonomik gerekçelerden dolayı yapılması gerektiğini belirtti. 

Özellikle bulaşıcı hastalıklara dikkati çeken Merkel, “Dünyada artan hareketlilik bulaşıcı hastalıkların yayılma ihtimalini artırıyor. Özellikle agresif patojenler ekonomik döngü için global bir tehdit oluşturabilir” dedi. Merkel, buna örnek olarak geçen yıllarda yaşanan ebola salgınının yol açtığı krizi göstererek, “Çok yardım edildi ancak yardımlar geç geldi, yavaştı ve koordine yoktu” dedi. Bu olaydan ders çıkarılmasını isteyen Merkel, sağlığın ekonomik büyümenin önemli faktörü olduğuna dikkati çekti.

Dünyada herkesin işleyen sağlık sistemlerine güvenmesi gerektiğini belirten Merkel, dirençli patojenlerle mücadelenin yoğunlaştırılması, antibiyotikler konusunda dikkatli olunmasının ve yeni ilaçların geliştirilmesinin hızlandırılmasının önemine değindi.

HABERE YORUM KAT