Dr. Bağrıaçık: Olimpiyatlarda kafadan kaybettik

Dr. Bağrıaçık: Olimpiyatlarda kafadan kaybettik

Op. Dr. Bağrıaçık, "Olimpiyatlarda sporcularımızın %90'ının zihinsel olarak müsabakalara hazır olmadığını gördük. Başarısızlığın nedenini konsantrasyon eksikliği "dedi.

İSTANBUL - Uzun yıllar Güreş, Futbol, Basketbol Milli Takımlarımızda doktor olarak görev yapan Op. Dr. Adnan Bağrıaçık; olimpiyat sonrası spor camiasına bomba gibi düşen açıklamalar yaptı. Başarısızlığın nedenini konsantrasyon eksikliğine bağlayan ve sporcuların zihinsel olarak rahat olmadığını söyleyen Op. Dr. Adnan Bağrıaçık'ın çıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Sporcularımızın %90'ının zihinsel olarak müsabakalara hazır olmadığını gördük. Yüzücüler, atletler, basketbolcu kızlarımız ruhsal olarak iyi durumda olsalardı çok daha iyi bir performans ortaya koyacaklardı. En başarılı olduğumuz branş olan güreşte dahi, altın madalya alan Taha Akgül'ün üzerindeki ağır psikolojik baskıdan dolayı maçtan önce, maçta, hatta maçtan sonra dahi baş ağrıları çektiğini söylemesi, Rıza Kayaalp'in final maçına doğru konsantre olamamış halde başlamasının "yeterince hatta hiç" zihinsel antrenman yapmamış olmalarına bağlıdır. Tüm branşlarda bilimden yeterince faydalanamadığımız apaçık ortadaydı. Sporda, dünyada çok ileri noktalara ulaşılan genetik, spor nörolojisi, diyetetik, performans dallarında maalesef çok geride olduğumuzu gördük. Spor Bakanlığı'mız acilen Türkiye'de 2-3 olimpiyat köyü kurmalı. Bu köyden tüm olimpik sporcularımız 4 yıl boyunca faydalanmalı. Köy içinde tıbbi laboratuvar, performans laboratuvarı, psikoloji laboratuvarı olmalı. Doping eğitimleri, doping kontrolleri sıklıkla gerçekleştirilmeli, beslenme-diyet ve ergojenik destekler buralarda tek elden düzenlenmeli, tüm olimpik sporcuların sakatlıkları da burada tedavi edilmelidir. Ayrıca sporcuların sakatlanmamaları için önceden yapılması gerekenler de yine buralarda hayata geçirilmelidir. Benzer sistemler ABD Oregon, İspanya, İngiltere ve İtalya'da mevcuttur. Üniversitelerimizde konulara vakıf öğretim üyelerimizden acilen ve ivedilikle faydalanılmalı, 80 milyonluk Türkiye sporda geleceğe umutla bakmalıdır."

DHA

HABERE YORUM KAT