Dortmund Noel Pazarı'nda Türk cam sanatı

Dortmund Noel Pazarı'nda Türk cam sanatı

Dortmund'da 118. defa düzenlenen Noel pazarında, Eskişehir'den gelen bir sanatçı, Türk cam sanatını tanıttı.

DORTMUND -Bu yıl  118. düzenlenen  Weihnachtsmarkt Dortmund pazarında "Cam Sanatı" ile ilgili olarak Eskişehir'den gelen bir sanatçı var. Daha önce pek çok kez eskisehir adına Almanya'ya gelen sanatçı kaan çil bu kez dortmundda cam sanati ndan örnekler sergiliyor. Açık alevde yumuşak cama şekil veren çil mitolojik heykeller, küçük figürler ve isteğe göre çeşitli objeleri hayata geçiriyor.  Ancak daha da önemlisi İtalyan murano işi kolyeler ve mura no tekniği ile birlestirdigi Osmanlı desenlerinden hareketle oluşturduğu taki koleksiyonu. Meraki olanlar, hediye alacak olanlar ya da tanışmak isteyenler 30 aralığı kadar cam ustası kaan çil ve islerini weihnachtsmarkt dortmund da bulabilirler.... 

Almanya’nın en büyük ve en güzel Noel pazarlarından birisi Dortmund’da kurulur. Bu pazarda, güzelliğe dair ne varsa bulabilirsiniz. Bu sene 118. kurulan pazarın, Noel ağacının yüksekliği 45 metre ve yaklaşık 48 bin renkli ışıklarla süslenmiş.

Bu güzelliklerin arasında, Kültür ve sanat kenti Eskişehir’den gelen Türk  cam sanatının ustası Kaan Çil, kırılgan bir madde olan camı sanata dönüştürüyor. Camı, yumuşama sıcaklığında şekillendiren usta eller, süs eşyası, biblolar, takı ve  hediyelik ürünler elde ediyor. Tezgahında, istenilen şekli ve modeli hemen işleyip ürün haline getiren Sayın Çil, Dortmund Noel pazarında büyük ilgi görüyor.

Dortmund Noel Pazarı, kışın soğuğuna rağmen, insanın içini ısıtan çikolata ve kahve kokuları, göz kamaştıran süslemeleriyle ilgi çekici ve gezilmesi gereken bir yer. Birçok içecek çeşitlerini bulabilirsiniz. Çocuklar için eğlenecek ve ilgilerini çekecek standlar yer almakta. Noel Köyünde, her çeşit yiyeceklerin en lezzetlilerini kolayca bulabilirsiniz.

Yaklaşık üç yüz dükkanın arasında, Türk kültürünü ve sanatını sergileyerek tanıtın kültür elçisini bulduk. Eskişehir’den dünyaya açılan cam sanatının ustası Sayın Kaan Çil’e Dortmund Noel Pazarına gelişlerini ve cam sanatı hakkında bilgi vermeleri rica eyledik. sorduk. Sayın Kaan Çil’in cam hakkında şunları söyledi:

 “ Bilindiği gibi cam sanatı, ustalarıyla dünyada ün yapmış olan İtalya’nın Venedik şehrindeki Murana adasıdır. Bende cam sanatını burada, İtalyan ustalardan öğrendim. Soğuk camı, açık alevde şekillendirerek sanata dönüşüyor. Camı, eritip yer çekimi kuvvetinden faydalanarak, küçük dokunuşlarla şekiller veriyoruz. Türkiye’yi cam sanatı merkezi haline nasıl getirebiliriz diye uğraş verdim. Akademik olarak üniversitelerde ders verdim. Ayrıca belediyelerde de cam sanatının eğitimini verdim. Valiliklerin açtığı kurslarla da eğitimlerimizi sürdürdük. Camı işleyebilen çok usta yetiştirdim. Halen de yetiştirmeye devam etmekteyim. Eskişehir, Türk dünyası kültür  başkenti olması sebebiyle, cam sanatına, çok değer  verdiler ve bizi de desteklediler.  Arkadaşım Ozhan Aykut’la Eskişehir’den geliyoruz. Cam sanatıyla 22 yıldır ilgilenmekteyim. Eskişehir’de bir atölyemiz var. Burada ürettiğimiz ürünleri dünyanın birçok yerine gönderiyoruz. Hem sanatımızı hem de Türk kültürünün zenginliğini tanıtıyoruz. 

Dortmund Noel Pazarında cam sanatına ilgi büyük:

Alman vatandaşlardan standımıza çok büyük bir ilgi var. Sanatımızı ilginç buluyorlar herhalde. Sanatımıza gösterilen ilgiden dolayı çok memnunuz ve mutluyuz. Dortmund Noel Pazarında, kendi sanatımızı ve kültürümüzü tanıtmaktan dolayı, ülkemiz adına da gururluyuz ve sevinçliyiz. Dortmund, bir dünya kenti burada 180 ayrı milletten insan  yaşadığını öğrendik. Biz sanatımızı ve kültürümüzü sadece Almalara değil neredeyse bütün dünyaya tanıtıyoruz. Ülkemiz adına böyle bir görevi yerine getirmiş olmak muhteşem bir duygu. Sanat, bütün insanların ortak dilidir. Dünyanın başka ülkelerinde de fuarlara katılıyoruz. Dilimizi anlamasalar da, dillerini anlamasakta, sanat dilinde anlaşıyoruz. Standımızı ziyaret eden vatandaşlarımızın da burada olmamızdan dolayı çok memnun olduklarını görüyoruz. Bundan da çok mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Dortmund Noel Pazarında en büyük kazancımızın, sanatımıza olan ilgi ve vatandaşlarımızın bizden dolayı duydukları memnuniyet olmuştur” diyen Sayın Kaan Çil, ilgi gösterenlere, ayrıca standlarında, cam sanatı ve ürünleri hakkında müşterilere, Almanca olarak bilgi veren  Sayın Funda Vardi’ ye de desteklerinden dolayı teşekkür ettiğini belirtti.  

Ahmet Birinci - Sezai Koç

2.jpg

HABERE YORUM KAT