'Döner, Türk ve Kürtlerin yarattıkları bir başarı'

'Döner, Türk ve Kürtlerin yarattıkları bir başarı'

Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Doğuş, "Avrupa ülkelerinde ‘sarhoş yemeği’ gibi görülen döner ve kebabın bugün şık restoranların menüsünde. Türk ve Kürtlerin yarattıkları başarıdan gurur duymalı" dedi.

LONDRA - Londra merkezli Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin (Ceftus) Direktörü İbrahim Doğuş, Avrupa ülkelerinde başlarda ‘alışılmadık ve egzotik’, ‘sarhoş yemeği’ gibi görülen döner ve kebabın bugün şık restoranların menüsünde yer aldığını, 200 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün 2.8 milyar sterlinlik dev bir ekonomiye dönüştüğünü söyledi.

Doğuş, kebabın bugün doğu ve batı ülkelerinde ortak değere dönüşerek uyuma da önemli katkı sağladığına dikkat çekti.

26 Şubat’ta beşincisi gerçekleştirilen ve sadece İngiltere’de değil uluslararası alanda da büyük yankı uyandıran Kebap Ödülleri’nin düzenleyicisi Türkiye Araştırmalar Merkezi Ceftus’un Direktörü İbrahim Doğuş, “Döner kebap ve entegrasyon” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Doğuş, Avrupa kentlerinde giderek yaygınlaşan döner-kebap işletmelerinin sosyo ekonomik yaşamın ayrılmaz ve sıradan bir parçası haline geldiğine dikkat çektiği makalesinde, zaman içerisinde yemek kültürünün önemli bir parçası olan kebabın entegrasyona katkısını şu sözlerle anlattı:

“Kasabalardan kent merkezlerine ülkelerin bir parçası haline gelen kebap işletmeleri, ağır bir çalışma temposuna sahip başarılı göçmen girişimcilerin, geldikleri ülkelere entegrasyonlarını gösteren birer örnek oldu. Avrupa ülkelerinde ‘alışılmadık bir lezzet’ olarak görülen, Britanya örneğinde en azından sarhoş yemeği olarak bilinen döner-kebap günümüzde, artık şık restoranların menülerinde yer alıyor.”

 

"Avrupa için de yerel bir tat"

“Kebap restoranları bugün artık sadece Türk, Kürt veya Kıbrıslı göçmenler tarafından işletilen yerler değil. Britanya’nın menüsünde kebap bulunduran pek çok başarılı işyeri, etnik kökenlerinde Anadolu veya Ortadoğululuk bulunmayan girişimciler tarafından da işletiliyor. Kebap, göçmen kökenli olmayan insanlar tarafından da yerel bir tat olarak algılanıyor. “

 

Çift taraflı entegrasyon

“Kebabın en yaygın olduğu Avrupa ülkesi Almanya’daki döner-kebabın tadı ve sunumu, Fransa ve İngiltere’de farklılık gösteriyor. Bu farklılık iki taraflı bir entegrasyon sürecine de işaret ediyor. Göçmenler beraberlerinde taşıdıkları lezzeti hem özgün biçimiyle sunuyor hem de ülkelerin kendine özgü kültürel özellikleri ile harmanlıyorlar. Bu yönü ile mütevazi bir yiyecek olan kebap, başarılı entegrasyon açısından güçlü bir mesaj da taşıyor. Hem gelenleri hem de yerleşikleri buluşturan bir tada dönüşüyor.”

 

"Türk ve Kürtler yarattıkları başarıdan gurur duymalı"

Makalesinde 1940’lı yıllardan bu yana faaliyet gösteren kebapçıların bugün 200 binden fazla kişiyi istihdam eden, 2.8 milyar sterlinlik dev bir sektöre dönüştüğünü de belirten İbrahim Doğuş, “Türk ve Kürtlerin yarattıkları başarıdan gurur duymasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT